Prvo snijeg pa opet 20°C: Zbog južine puni hitni prijemi u bolnicama

Foto: Nel Pavletić/Pixsell

U NOVOM se tjednu nastavlja promjenljivo i relativno toplo vrijeme, povremeno s kišom, češćom i obilnijom na Jadranu i područjima uz njega, gdje je i veća vjerojatnost izraženijih pljuskova s grmljavinom, pišu meteorolozi DHMZ-a za HRT.

Danas će biti promjenljivo i iznadprosječno toplo. Kiše i pljuskova bit će uglavnom u prvom dijelu dana, a poslijepodne će biti češćih sunčanih razdoblja. Vjetar slab do umjeren jugozapadni, u gorju mjestimice jak. Na Jadranu jak, mjestimice i olujan jugozapadni i južni vjetar, poslijepodne u postupnom slabljenju. Najviša dnevna temperatura od 14 do 19, u Dalmaciji i do 21 °C.

I sutra nas očekuje promjenjivo s povremenom kišom, vjetrovito i iznadprosječno toplo. Oborina će biti češća na Jadranu i predjelima uz njega, lokalno može biti obilne kiše i izraženih pljuskova praćenih grmljavinom. Najviša sunčanog i suhog vremena bit će na istoku zemlje gdje će oblaci i kiša stići tek krajem dana. Puhat će umjeren južni i jugozapadni vjetar s jakim udarima, na Jadranu jako jugo s olujnim udarima, a na sjevernom dijelu i južni i jugozapadni. Najniža temperatura od 9 do 15, na obali i otocima između 15 i 20 °C. Najviša dnevna od 18 do 22 °C.

Sunčana i suha razdoblja bit će češća u unutrašnjosti, osobito sredinom dana u utorak i srijedu te u drugom dijelu četvrtka. Vjetar umjeren do jak jugoistočni na istoku, drugdje južni i jugozapadni, od srijede još samo u gorju. Na Jadranu umjereno i jako jugo i južni vjetar, osobito u utorak.

Južina uzrokuje glavobolju, umor i bol u prsima

Zbog južine i naglog porasta temperature puni su hitni prijemi. Jučer je primjerice u Zagrebu bilo 19, a tri dana prije pao je snijeg na Sljemenu. 

"Najčešće se ljudi žale na subjektivne tegobe, opće slabosti, zaduhe, bolova u prsima, glavobolja, lošeg općeg stanja, slabijeg raspoloženja, povećanog umora", rekao je za RTL Danas Vedran Čabrilo, specijalist hitne medicine u KBC-u Sestre milosrdnice. 

Problemi su uzrokovani niskim tlakom zraka. Iz državnog hidrometeorološkog zavoda upozoravaju kronične bolesnike da izbjegavaju suvišne napore.    

"Ovakva toplina u studenom nije neuobičajena pojava. Recimo, lani smo ovakve temperature mjerili smo sredinom 11. mjeseca. Međutim, ovakve nagle vremenske oscilacije u kombinaciji s izraženim padom tlaka u dva dana nisu česte. Nažalost, morat ćemo se na i takve ekstremne uvjete isto naviknuti", upozorava RTL-ova meteorologinja Željka Pogačić.

Pročitajte više