Prvo suđenje za antisemitske izjave u Turskoj

TURSKO je pravosuđe prvi put u povijesti zemlje pokrenulo sudski proces protiv mladića koji je optužen za antisemitske izjave i protiv dvojice novinara koji su ih prenijeli, doznaje se u petak iz pravosudnih izvora.

Nurullah Kuncak (17) sin je jednog od počinitelja samoubilačkog atentata od 20. studenog 2003. na istanbulsku podružnicu britanske banke HSBC. U studenom 2003. u Istanbulu su poginule ukupno 63 osobe, a 750 ih je ranjeno u nizu terorističkih atentata kojih su meta bile dvije sinagoge.

Nurullahu Kuncaku se sudi zato što je za list Milliyet izjavio da atentati na dvije sinagoge nisu izazvali "veće reakcije u kući jer su bili upereni protiv židova" i da u "Kuranu piše kako ne treba biti prijatelj židova".

Kuncak bi mogao dobiti jednu do tri godine zatvora, kazao je za AFP glavni tužitelj Ali Cakir, koji je u ožujku podignuo optužnicu protiv mladića uz obrazloženje da njegove izjave "otvoreno potiču mržnju na temelju razlika u društvenom položaju, u narodnosti, vjeri, pripadnosti doktrini ili nekom području".

Sudbeni postupak pokrenut je i protiv novinara Elifa Korlapa koji je s njim razgovarao, kao i protiv direktora lista Erena Guvenera, uz obrazloženje da su omogućili širenje antisemitskih izjava, dodao je Cakir.

Pročitajte više