Prvooptuženi za otmicu Zagorčeva sina skija u Tirolu

UNATOČ međunarodnoj tjeralici koja je za njim raspisana, Ivan Mateković, prvooptuženi za otmicu sina generala Vladimira Zagorca, posljednji tjedan u siječnju proveo je na skijanju u Tirolu.

Prema informacijama do kojih je došao Novi list, Mateković je boravio u u hotelu Alpenhof u St. Jacobu u Tirolu. Radi se o luksuznom hotelu s četiri zvjezdice, u koji često navraćaju i neki hrvatski političari.

Čudno je što se Mateković odlučio na odlazak na skijanje, kad ga je POA krajem prošle godine locirala u Beogradu, a špekuliralo se da ga je planirala otkupiti od srpskih kriminalaca koji ga skrivaju.

Mogućnost otkupa bila je vrlo izgledna nakon što su otpore prema uhićenju i izručenju Matekovića izrazili sigurnosni organi SiCG. No, na kraju je takvu akciju POA-e spriječilo Državno odvjetništo, jer je procijenjeno da bi pravni problemi s izručenjem Matekovića bili preveliki.

Mateković je zajedno s Marinkom Gošuljevićem Kinezom, Sinišom Ježovitom i Stevom Smrčekom optužen za udruživanja u zločinačku organizaciju koja je otela sina generala Zagorca, te je planirala otmice djece bogatih građana.

Mateković je prema optužnici USKOK-a predvodio organizaciju. Za otmicu Tomislava Zagorca, ali ne i za udruživanje u zločinačku organizaciju, optuženi su još Matekovićeva braća Libero i Nikola, Dario Jajić, Ivan Bastalić, te Hrvoje Petrač i njegov sin Novica.

Proces suđenja prvookrivljenom Ivanu Matekoviću, kao i još trojici otmičara koji su u bijegu, njegovoj braći Nikoli i Liberu, te Hrvoju Petraču, ulazi u završnicu. Zbog Matekovića, odnosno zbog svjedoka Marija Plejića, proces će biti produljen.

Plejić je prijavio USKOK-u da ga je Mateković nedavno nazvao i prijetio mu smrću zbog njegovog svjedočenja u kojem je procjenio kako iza otmice Zagorčeva sina stoji upravo prvookrivljeni, a ne Hrvoje Petrač, kako se to tvrdi u USKOK-ovoj optužnici.

O prijetnjama bi Plejić trebao svjedočit idućeg ponedjeljka na Županijskom sudu u Zagrebu, dok će iznošenje obrane okrivljenika najvjerojatnije biti odgođeno za tjedan dana.

Ranije se spekuliralo da bi Mateković mogao biti pokajnik, jer se sumnjalo da on nije mogao biti organizator cijele otmice. Iz tog razloga policija je dala truda ne bi li Matekovića pronašla te od njega pokušala doznati više o ulogama Hrvoja i Novice Petrača.

Nagađanjima kako bi POA otkupila Matekovića od srpskih kriminalaca, zamisao o pokajniku s vremenom je postala malo izgledna.

Pročitajte više