Pučka pravobraniteljica o Milanovićevim izjavama: Govor mržnje u širem smislu

Screenshot: N1

PUČKA pravobraniteljica Tena Šimonović za N1 osvrnula se na izjave predsjednika Zorana Milanovića upućene saborskom zastupniku Kluba nacionalnih manjina Veljku Kajtaziju. Šimonović poručuje da se u ovom slučaju ne radi samo o političkoj nekorektnosti nego i o govoru mržnje u širem smislu.

"Javne osobe, a pogotovo nositelji najviših državnih dužnosti, imaju privilegiju, ali i odgovornost u javnoj komunikaciji. Moram reći da svi svjedočimo u zadnje vrijeme pogoršanju načina na koji se komunicira u javnom prostoru. Politički govor je dio demokracije, ali ponekad poneki tu granicu itekako pređu", rekla je pučka pravobraniteljica za N1.

"Propitivanje u javnom prostoru je li netko doista pripadnik nacionalne manjine je problematično"

Šimonović smatra da je prva predsjednikova izjava bila nešto što nije govor mržnje ili diskriminacije u pravnom smislu, ali je širenje stereotipa i predrasuda. 

"Međutim, naknadni komentar nakon što je reagirao zastupnik Kajtazi otišao je itekako dalje. Zabrinuta sam zbog poruke koja se time šalje u odnosu na sve Rome i na sve pripadnike nacionalnih manjina. Samo propitivanje u javnom prostoru je li netko doista pripadnik neke nacionalne manjine jest problematično. U redu je govoriti o tome što je razina govora i diskursa, a što je razina stvarnog stanja kada govorimo o pravima Roma.

Dosta se toga posljednjih godina promijenilo, ali naravno da nije i dalje dobra situacija. Oni spadaju u najugroženije i najobespravljenije članove našeg društva. Baš zato je bitno ne širiti predrasude i stereotipe. Ovakve izjave mogu naškoditi razumijevanju prava nacionalnih manjina", rekla je Šimonović.

"Granica je prijeđena"

Pučka pravobraniteljica navodi da je jedna stvar to što je sadržajno prijeđena granica, a druga pitanje tko za što može pravno odgovarati.

"Ako ste zaštićeni imunitetom, vi pravno ne odgovarate. Upravo zato postoji imunitet za izgovorenu riječ kako bi politički akteri mogli slobodno debatirati o različitim temama. Istovremeno, po mom sudu, granica onog što bi trebalo biti izrečeno u javnom prostoru je prijeđena.

Pojam govora mržnje je višeznačan, postoji govor mržnje u kaznenom smislu i govor mržnje u širem smislu. U tu drugu kategoriju pripada i širenje predrasuda i stereotipa", rekla je Šimonović za N1 te zaključila da je razina komunikacije itekako pala i u Hrvatskoj, a i šire.

 

Pročitajte više