Puhovski: Ako Todorićev čovjek Marić postane premijer, Hrvatska dobija diktaturu krupnog kapitala

Foto: FAH

NAKON jučerašnje najave prvog potpredsjednika Vlade i predsjednika HDZ-a Tomislava Karamarka da se spreman povući iz Vlade, ako odu i premijer Orešković i potpredsjednik Božo Petrov, ponovno je donijela zaokret u situaciji kada su se kao rješenje nezapamćene krize vlasti najizglednijim činili prijevremeni izbori.

HDZ ipak, barem zasad, nije odustao od opoziva Oreškovića, iako je Petrov jučer, prije Karamarkove izjave, postavio jasan ultimatum - ili ostaje vlada s Oreškovićem na čelu, ili Most ide na nove izbore.

Što s obzirom na te nove momente u krizi vlade možemo očekivati u danima koji slijede, provjerili smo s političkim analitičarom Žarkom Puhovskim koji smatra da je i Karamarka i Petrova uhvatio strah.

Postavljanje Torodićevog Marića za premijera značilo bi diktaturu kapitala?

"Ova situacija pokazuje da je istina izreka koju su imali stali vjeroučitelji, a koja glasi "dobar je strah komu ga je bog dao. Sad su se svi preplašili svojih vlastitih poteza, prije svega Karamarko koji se potpuno povukao sa stajališta s kojeg je krenuo. On se boji unutrašnje kontrole nad strankom i boji se izbora, a Petrov se boji samo izbora.

Karamarko pokušava sebe staviti u drugi plan i reći da je spreman žrtvovati se zbog domovine, a da HDZ ostane na vlasti. Petrov, s druge strane, podržava zadržati vlast jer Most bez nje ne igra nikakvu značajnu ulogu. Sad je pitanje što je s preslagivanjem i izborima jer ovo što Karamarko predlaže opet znači novu vladu, čim odlazi premijer, rekao je Puhovski za Index.

Dodao da je upitno može može li Karamarko dobiti većinu za tu novu vladu, a posebno je komentirao priču da bi premijer mogao postati dosadašnji ministar financija Zdravko Marić.

"Jučer popodne se pojavila se potpuno sumanuta priča da želi Marića za premijera, a Čačića i Pupovca za zamjenika što pokazuje potpuni očaj kod HDZ-a i koja bi i kad bi uspjela dovela da bismo opet imali nestabilnu većinu. To bi jedino moglo dovesti do toga da se izbori odgode za nekoliko mjeseci.

Marić bolje govori hrvatski od Oreškovića, ali on nema nikakvo političko iskustvo i nikakve kvalifikacije za premijera. Osim toga, ideja da čovjek koji je egzistencijalno ovisan o najvećem trgovačkom lancu u Hrvatskoj hrvatski premijer znači u klasičkim kategorijama doista diktaturu krupnog kapitala", jasan je Puhovski.

"Ako sklepaju takvu vladu, ona može trajati samo do jeseni"

Puhovski smatra da će Petrov teško pristati na to s obzirom na to da je jučer HDZ-u postavio ultimatum da ili odustanu od opoziva Oreškovića ili će Most ići na nove izbore, no ne isključuje ni tu mogućnost.

"Očito je da su svi oni postali mekani kad ih je strah dohvatio. Za Petrova bi u jednom trenutku to moglo postati prihvatljivo, no ako je za njega prihvatljivo, mislim da za hrvatsku javnost ne bi trebalo biti prihvatljivo.  Međutim tko pita hrvatsku javnost. Dok se oni mogu dogovoriti u parlamentu, stvari će tako funkcionirati.

No, ako oni i skucaju neku većinu za takvu priču, ako Marić pristane da kao obilježen Todorićev čovjek bude premijer i ako Pupovac nakon svega što je HDZ radio u oporbi i na vlasti srpskoj manjini pristane biti potpredsjednik njihove Vlade, onda je to konstrukcija koja može trajati samo nekoliko tjedana. Drž vodu dok majstori odu, kako kaže staro pravilo, odnosno do jeseni", prognozira Puhovski za Index.

Pročitajte više