Puhovski: Kako ljevičarska stranka uopće sebi dopušta pregovore s DP-om

Screenshot: N1

Politički analitičar Žarko Puhovski komentirao je za N1 televiziju nastavak pregovora oko sastavljanja parlamentarne većine. Smatra da smo puno bliže postizanju dogovora. 

"Došlo je do pojave naglašene elastičnosti karaktera kandidata za moguće dogovore, odnosno formiranje koalicije i većine. Ta će se elastičnost narednih dana povećavati, u prvom redu zbog straha od ponavljanja izbora koji teško da bi ikome odgovarali, osim eventualno HDZ-u", istaknuo je. 

Vjeruje kako samo HDZ ima priliku sastaviti većinu. "SDP nema nikakvu šansu jer praktički više i ne postoji. Otkako su napustili divlji brak s Milanovićem oni naprosto ne predstavljaju neku jaku poziciju", kazao je Puhovski. 

"DP ima veliki ucjenjivački potencijal"

"Pitanje je kako stranka koja se smatra ljevičarskom uopće sebi dopušta pregovore s DP-om koji traži ne samo isključivanje srpske manjine iz odlučivanja u parlamentu, nego i zabranu njezinog glasila. Čak i ako su u takvom rasulu, još uvijek nisu prihvatljivi na iole realističan način", dodao je. 

Na pitanje ima li Domovinski pokret prevelike zahtjeve, Puhovski objašnjava da to tako ide na početku pregovora. "Najprije se ide po željama slušatelja, a kad svi izraze svoje želje, onda se to reducira. DP ima veliki ucjenjivački odnosno, finije rečeno, pregovarački potencijal tako dugo dok ostane jedinstven", naveo je. 

"Taktika HDZ-a i dalje će biti da ih pokuša razlomiti na dijelove kako bi ih mogli puno jeftinije dobiti za ono što im treba, a da i manjine ostanu uz njih", nastavio je. Osvrnuo se i na inicijativu predsjednika SDP-a Peđe Grbina, koji traži što brže konstituiranje novog saziva koji bi promijenio lex AP i spriječio dolazak Turudića na funkciju. 

"Po sadašnjim zakonima to ne bi bilo moguće, prije svega smjena Turudića. Samo sazivanje Sabora bez izbora vlade ne bi značilo išta drugo nego odlaganje do nove sjednice, kakvo smo imali nakon izbora 2015. godine", napomenuo je. 

Pročitajte više