Puhovski o Ustavnom sud: Ova preliminarna diskvalifikacija niječe volju naroda

Foto: N1

Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović na press konferenciji objavio je da predsjednik Zoran Milanović ne može biti mandatar za sastav vlade, niti premijer, čak ni u slučaju da podnese ostavku. 

"Čini mi se neupitnim da ponašanje Zorana Milanovića u izbornoj kampanji zaslužuje najoštriju ustavnopravnu, političku i moralnu osudu. On je djelovao protiv osnovnih načela hrvatskog Ustava, načela vladavine prava i temeljnih moralnih normi", poručio je za N1 politički analitičar Žarko Puhovski.

"Također, njegovo ponašanje je radikalno odudaralo od osnovnih odredbi o ustavnoj poziciji predsjednika Republike. Čini mi se, također, ispravnim to što je Ustavni sud nakon prvog upozorenja odlučio ne reagirati na niz njegovih skandaloznih izjava. Ali, ne smatram ispravnim to da se Milanoviću, na ime nedvojbenih prethodnih prekršaja, oduzima pravo da preuzme funkciju mandatara odnosno predsjednika Vlade uz uvjet da prije toga podnese ostavku", dodao je Puhovski.

"Ova diskvalifikacija nosi elemente nijekanja odluke naroda"

Puhovski kaže da je Milanović, poput podvojene ličnosti, u četvrtak izjavio da skuplja potpise kao mandatar, a što je protivno načelu vladavine prava i odredbama Ustava.

"Međutim, ta izjava nije drugo nego javno pripovijedanje tako dugo dok se Sabor ne konstituira i dok unutar novosazvanog Sabora ne počne prikupljanje potpisa koje bi mandatar predao predsjedniku Republike. Ako bi nakon konstituiranja Sabora Milanović podnio ostavku kao predsjednik Republike, čini mi se da ga se ne smije spriječiti u nakani da se potom v.d.-u predsjednika Republike, odnosno novoizabranom predsjedniku Sabora predstavi kao mandatar.

Ovakva preliminarna diskvalifikacija u sebi, na žalost, nosi elemente nijekanja odluke biračkoga tijela, odnosno naroda, koji je nadređen svim institucijama i svim dokumentima ako oni proizlaze iz demokratskih načela", ustvrdio je Puhovski za N1.
 

Pročitajte više