Puhovski: Možemo se suočava s paradoksom. Nemaju dovoljno kandidata za liste

Foto: HINA, Tomislav Miletic/Pixsell

Politički analitičar Žarko Puhovski komentirao je za Index dogovor deset političkih stranka ljevice i centra o zajedničkom izlasku na predstojeće parlamentarne izbore. Podsjetimo, SDP, Fokus, IDS, PGS, Reformisti, Centar, Radnička fronta, Stranka s imenom i prezimenom, Glas i HSS priopćili su odluku nakon sastanka u središnjici SDP-a na Iblerovom trgu. 

Odmah se počelo postavljati pitanje hoće li taj dogovor poboljšati izglede oporbe za uspjeh na parlamentarnim izborima. "Ne vidim pozitivan sinergijski učinak. Ovdje, osim SDP-ovaca, jedino ljudi iz IDS-a mogu samostalno ući u sabor", kazao nam je Puhovski.

"Drugi se švercaju. Ima tu političara i političarki koji su ugledni, ali ne vidim da pomažu SDP-u", dodao je. Smatra kako će pri sastavljanju izbornih lista neki viđeniji članovi SDP-a "završiti na klupi" kako bi se stvorio prostor za koalicijske partnere. 

"Plenković treba biti zabrinut zbog svoje koalicije"

Ne vjeruje da će ovo ujedinjenje dovesti oporbu do pobjede na izborima, ali ipak ističe kako premijer Andrej Plenković ima razloga za zabrinutost. "Plenković treba biti zabrinut zbog svoje koalicije. On dobiva izbore, ali će teško doći do 76 ruku", predviđa Puhovski. 

Tvrdi da je SDP "napustio ljevicu" jer, prema njemu, u novosklopljenoj koaliciji nema lijevih stranaka, s izuzetkom Radničke fronte. "Radnička fronta bi puno bolje išla uz Možemo", uvjeren je. Kaže kako je liberale potrebno promatrati kao centar ili desni centar, a ne ljevicu. 

"SDP se transformira u konzervativnu stranku. Biračko tijelo im postaje sve konzervativnije, a i sama stranka je nesklona promjenama", rekao je. Podsjetio je kako u koaliciju nisu uključeni Socijaldemokrati, koji su nastali iz SDP-a. 

"Možemo nema dovoljno kandidata za liste"

Iako su Socijaldemokrati posljednjih tjedana slali pozitivne signale oko šireg okupljanja oporbe, u konačnici su izostavljeni. Šef Socijaldemokrat Davorko Vidović potvrdio je kako neće sudjelovati u prosvjedima oporbe najavljenima za 23. ožujka u nekoliko većih gradova, dodavši da oni imaju svoj izborni program te da "ua, fuj HDZ" ne može biti politički program.

Sandra Benčić je ponovila kako Možemo na parlamentarne izbore izlazi samostalno, a s SDP-om razgovara o točkastoj koaliciji u četiri izborne jedinice. Puhovski se osvrnuo na takvu izbornu strategiju.

"Možemo se nalazi u paradoksalnoj situaciji. Oni nemaju dovoljno kandidata za sastaviti izborne liste. Općenito imaju malo članova, pogotovo u onim jedinicama gdje planiraju ići s SDP-om. Moraju se krpati gdje su slabi. Tome je doprinijela i restriktivna praksa pri primanju novih članova", naveo je. 

"Oporba nema šanse bez natprosječnog izlaska birača"

Kao negativan pokazatelj za Možemo vidi to što su posljednjih mjeseci u anketama dosta pali iza SDP-a. Kaže kako rezultati ankete ukazuju na trend rasta SDP-a. Ipak, ne smatra da je izborna strategija stranke Možemo pogrešna. "Postoji značajan broj lijevih birača koji ne bi glasali za SDP", uvjeren je. 

Puhovski je za kraj analizirao koji se preduvjeti moraju ispuniti kako bi aktualna vlast bila svrgnuta na izborima. "Bez natprosječnog izlaska birača nema šanse da HDZ izgubi", napomenuo je. 

"Postoje još dvije stvari. Može se pobijediti izlaskom na izbore s dvije liste. Druga stvar je da oporba odustane od prihvaćanja političkog primitivizma. A upravo je oporba zadnjih tjedana prednjačila u tom primitivizmu", zaključio je. 

Pročitajte više