Puhovski: Jedina logična solucija je koalicija HDZ-a i SDP-a

Foto: N1

Politički analitičar Žarko Puhovski gostovao je na N1 televiziji. Govorio je o tome što je obilježilo predizbornu kampanju. 

"U oštroj konkurenciji kampanja zadnjih 30 godina, ova je bila s najmanje političkog sadržaja. Svugdje se u svijetu događa nešto što nazivamo personifikacija politike, da se bira između osoba, ne strategija, koncepcija ili svjetonazora", kazao je. Komentirao je i sukob predsjednika Zorana Milanovića i premijera Andreja Plenkovića. 

"Uopće nismo imali rasprave. Milanović je ukinuo program. Plenković je išao u istom smjeru. A oporba se ponaša kao Iran, poslali smo 400 dronova na Izrael, doduše jedan je pogodio, ali velika je stvar da smo poslali 400 dronova. Oni su se time bavili, a ovi su kao Izrael rekli da mogu dalje kao dosad jer ih nisu pogodili", istaknuo je. 

"Nije jasno koliko je moguće da Milanović spoji ljevicu i desnicu"

Smatra da su SDP i HDZ sličniji nego ikad prije. "Jedina logična solucija bila bi njihova koalicija, ali su se toliko zakrvili da je to nemoguće. Dogodit će se da u srijedu ništa nećemo znati. Ono što hoću reći, najvjerojatnije će pravi cirkus početi u srijedu navečer, kad vidimo koliko kome nedostaje", naveo je. 

"Nije sasvim jasno hoće li sve manjine biti zajedno i koliko je moguće da Milanović spoji ljevicu i desnicu", dodao je. Osvrnuo se i na stav Plenkovića i Milanovića prema iranskom napadu na Izrael. 

"Čini mi se da je Milanović više u pravu. To doista nije naš rat, ali da rat u Ukrajini nije naš rat mi se čini pretjerano jer nam je bliže i utječe na nas. Tip igranja nesvrstanosti mi se čini sumnjivim. Između nas i Ukrajine je samo Mađarska, nismo toliko daleko. Na njegovoj sam strani u smislu da nisam za rat, ali nije da nas se ne tiče", rekao je. 

"HDZ će morati pronaći krivca za snimanje"

Govorio je i o snimkama Nacionala na kojima Plenković vrijeđa Penavu, Domovinski pokret i Most te spominje medije "koji su se urotili protiv njega". "Ideja da mediji ruše vlast je utoliko sumnjiva što i da se to dogodi, neka druga vlast mora doći. Opet će to biti političari, a ne mediji", objasnio je. 

"I opet bi bila ista situacija, ne odmah, ali za otprilike šest mjeseci. S druge strane, paranoja je profesionalna bolest političke klase, bez toga ne mogu živjeti. A ovo što se događa je preslika onoga što se dogodilo Milanoviću dok je razgovarao s braniteljima u šatoru", nastavio je. 

"Njega je to pogodilo, ali Plenkovića neće u smislu da bi gubio vlast. Mislim da će se DP podijeliti, a HDZ će morati pronaći krivca za snimanje. Opet ćemo imati nekih 76 ili 77 mandata na razini većine i tu je Plenković spretniji. Milanović je slab i nesposoban za pregovore, što se pokazalo prije osam godina", uvjeren je Puhovski.

"Grbin je odličan, ali on nikoga ne predstavlja i tu je problem strane Rijeke pravde. Plenkovićeva strana imat će većinu u odnosu na Rijeke pravde, ali svi su se, više-manje, javno zarekli da neće s njima. Osim manjinaca", zaključio je. 

Pročitajte više