Puhovski za Index: Hasanbegović će biti HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Zagreba

Foto: FAH, Index

MANDATAR Vlade RH Andrej Plenković poslijepodne će Predsjedništvu HDZ-a predstaviti svoj kompletan odabir ministara. Hoće li Predsjedništvo, čiji su članovi prosječno radikalniji od Plenkovićevih i koji su izabrani još u vrijeme dok je strankom vladao Tomislav Karamarko, samo primiti na znanje njegov izbor, hoće li im Plenković ponuditi kompromisna kadrovska rješenja koja će ih anestezirati na neko vrijeme?

Hoće li Plenkoviću biti lakše s Mostom i Božom Petrovim, kako će Plenković zadovoljiti Hasanbegovićeve ambicije i kakvu vladu uopće možemo očekivati? Za Index.hr svoja predviđanja iznose politički filozof dr. Žarko Puhovski i politolog dr. Anđelko Milardović

Obojica očekuju kompromisnu vladu i da Plenković neće radikalima iz vlastitih redova činiti veće ustupke. Dr. Žarko Puhovski smatra kako je Plenkovićev najveći problem to što je "ostalo relativno malo vremena do lokalnih izbora gdje se radi, kako i ime kaže, o lokalnim organizacijama i pitanje je koliko su te organizacije ostale bliže Karamarku nego Plenkoviću". To će biti itekako važno za nekoliko mjeseci.

"Dakle, on ima jako malo vremena da to stavi pod kontrolu, a pitanje je hoće li za to imati mogućnosti, odnosno snage s obzirom na to da će imati Vladu. To je Plenkovićev najveći problem. Postoji varijanta, ako ne bude dublje suradnje s Bandićem i Martina Bienenfeld ne bude ministrica, otvorena je mogućnost da Zlatko Hasanbegović bude HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Zagreba. Samo jako ideologizirana osoba ima šanse protiv Bandića, to je čisto principijelno tako. A ako ne budu u dealu s njim i ne budu prema Bandiću imali obaveza, siguran sam da bi Hasanbegović s veseljem to prihvatio jer on nije htio počasnu funkciju nego neku funkciju na kojoj se može nametnuti sa svojim idejama", predviđa Puhovski.

Puhovskog više brine Barišić kao kandidat za ministra znanosti nego Hasanbegović

Sad, kad je Hasanbegović očito prošlost kad je riječ o ministarskim pozicijama, Puhovskog zabrinjava što se kao kandidat za ministra znanosti pojavljuje dr. Pavo Barišić.

"S Barišićem je bilo puno skandala zbog činjenice da je predavao 19 kolegija po čitavoj Hrvatskoj i BiH i nekih drugih sitnih cirkusa jer je vodio svoje neke prijateljice na skupove. Morao je dati ostavku na dužnost pomoćnika ministra znanosti, a sad ga predlažu za ministra. Pavo Barišić intimno je povezan s antiakademskom skupinom rektor Boras – Ježić - Čović, koja šikanira Filozofski fakultet i neke druge fakultete u Zagrebu. Njegovo imenovanje bio bi očajnički pokušaj da se nekako primire i podmire različiti igrači i različite verzije u stranci", naglašava dr. Puhovski.

Očekuje da će Vlada Andreja Plenkovića na kraju biti bolja od Oreškovićeve i vjerojatno i od Milanovićeve vlade jer je Oreškovićeva, kaže Puhovski, u oštroj konkurenciji, bila daleko najgora koju smo ikad imali, a Milanovićeva je također bila loša.

Milardović: Ključan je odnos snaga 'briselaca' i "Politbiroa – CK HDZ"

Politolog dr. Anđelko Milardović misli da će Plenković nastaviti svoj srednjostrujaški smjer i da će se nastojati zahvaliti radikalnom krilu HDZ-a ili će ga neutralizirati na svaki mogući način.
"Na taj će način nastojati pridobiti ljude i s lijevog i s desnog centra. Da je on mislio nešto drugo, od početka bi se linkao na političku desnicu i bio bi na tragu kontinuiteta u odnosu na prethodnika Karamarka. Budući da prethodnika zapravo nema i da je u startu napravljen rez, Plenković će ići do kraja i nastaviti centrumaški put HDZ-a. Osobno nemam ništa protiv da se ide na centar jer centar su racionalnost, prosudba, ravnoteža i glava – svakog čovjeka bi trebala voditi glava. Ako je glava racionalna i ne skreće te ima smisla za kompoziciju, taj put može biti potencijalno dobar za Hrvatsku", ocjenjuje Milardović. .

On ne očekuje velike probleme unutar samog HDZ-a za Plenkovića jer "nisu oni blesavi da ugrožavaju Plenkovića".

"Ugroze li njega, ugrozit će i sebe, svoje privilegije i apanaže. Bit će vrlo zanimljivo vidjeti kako će se sad ponašati "Politbiro – CK HDZ", seniori koji su, čini mi se ipak namireni kroz ustrojavanje Savjetodavnog vijeća. Vidjet ćemo kakva će biti ravnoteža između 'briselaca' i 'Politbiroa' i kako će se ponašati Most i hoće li biti dosljedan. Oni znaju da su sad zamjenjivi, ali mi moramo svi znati da su nepredvidljivi, a na taj rizični faktor nepredvidljivosti moraju računati i koalicijski partneri, ali i mi kao društvo", zaključio je politolog Milardović.

Mostova sudbina ovisi o izborima u Metkoviću 

Sastav Vlade i njezin program pokazat će da imamo dvije mogućnosti, nastavlja Milardović: prva je kontinuitet – održavanje modela status quo društva, a drugi je model reformistički kakvog zagovara Davor Ivo Stier.

"Očekujem od njega, ako bude potpredsjednik vlade, da neće odustati od svoje knjige i svojih zapisa i pokušaja da te zapise realizira. Riječ je o trećoj paradigmi – socijalna integracija, institucionalno provjetravanje, vertikalna pokretljivost unutar institucija ljudi, ideja, rada i kapitala; veći pristup izbornom procesu kroz izmjenu izbornog zakonodavstva, promjena Zakona o političkim strankama pa da se uvedu ljudska prava u političke stranke. Ako Ustavom postoje definirana ljudska prava, u političkim strankama se čini kao i da nema ljudskih prava. Prvo ljudsko pravo je pravo na slobodu mišljenja, a tog prava nema u političkim strankama", ističe Milardović.

I Milardović i Puhovski uvjereni su kako će Most biti bolji prema Plenkoviću i njegovom HDZ-u, prije svega zato što Plenković ima veći pregovarački koalicijski potencijal, a i jasno je dao Mostu i Petrovu do znanja da može i bez njih. Puhovski ipak upozorava da je za budućnost Mosta biti presudni lokalni izbori u Metkoviću – ako ih izgube, sve će se raspasti.

Pročitajte više