Puhovski za Index: Koliko su Tuđmanu bila bitna ljudska prava? Pa odlikovao je ubojice obitelji Zec

Foto: Boris Scitar/PIXSELL,ilustracija: Arhiva

DANAS se obilježava 17. godišnjica smrti prvog hrvatskog predsjednika te utemeljitelja i prvog predsjednika HDZ-a Franje Tuđmana.

Premijer Andrej Plenković na Mirogoju je tom prigodom izjavio da je siguran da bi Tuđman danas bio zadovoljan činjenicom da je Hrvatska ostvarila većinu strateških zadaća i nacionalnih ciljeva koje je on postavio - to je slobodna zemlja, koja ima zaokružen teritorijalni integritet, zemlja koja je demokratska, zemlja u kojoj se smanjuju podjele i stvara se ozračje tolerancije.

> Tuđman bi bio zadovoljan današnjom Hrvatskom, kaže Plenković

Za komentar Tuđmanove ostavštine te činjenice da ga sve češće hvale i HDZ, i SDP, obratili smo se političkom analitičaru Žarku Puhovskom.

Puhovski je za Index kazao kako obje političke stranke uzdižu dobre, a zanemaruju loše strane Tuđmanove ere.

"Obje strane političke scene, i SDP i HDZ, tretiraju Franju Tuđmana kao oca utemeljitelja Hrvatske, a zanemaruju cijenu koju je Hrvatska platila, a to je 15 tisuća mrtvih i veliki broj opljačkanih".

Puhovski: Tuđman je kršio ljudska prava

"To je jedna smušena politička analiza prema kojoj se vide samo dobre strane, a loše zanemaruju. Tuđman se tretira kao demokrat, a njemu demokracija nije bila na prvom mjestu, na prvom mjestu mu je bila država i nacija.

Tuđman je čudnom koincidencijom umro na dan ljudskih prava, a koliko su mu bila bitna ljudska prava pokazuje činjenica da je odlikovao dvoje ljudi za koje je znao da su ubili obitelj Zec.

Kršio je ljudska prava i u Zagrebu te promijenio tekst prisege hrvatskog predsjednika i tako svoju protuustavnu volju nametnuo Saboru.

Tuđman je imao iskreni animozitet prema fašizmu i iz biografskih razloga, ali i jer mu je radikalna desnica konkurirala za biračko tijelo", rekao nam je Puhovski.

"Tuđman nikad ne bi izabrao Plenkovića za premijera"

"Tuđman nije bio protiv demokracije, jednostavno mu nije bila prioritet. Dakle, bio bi zadovoljan što je Hrvatska neovisna i što je u Europskoj uniji i NATO-u, ali za ostalo ga ne bi bilo previše briga. Jedino ne bi bio zadovoljan načinom na koji je Karamarko vodio HDZ i Vladu.

Plenkovićem bi sigurno bio zadovoljniji nego Karamarkom, iako mu političar Plenkovićevog tipa, koji je prisan s Bruxellesom, nikad ne bi bio izbor za vodeću funkciju u državi. Takve političare, poput Mate Granića, uvijek je držao na drugom ili trećem mjestu u hijerarhiji", dodaje.

Ipak, smatra kako danas u Hrvatskoj nije na djelu fašizacija.

"Nema fašizacije Hrvatske, ali radikalna desnica posljednjih godina sve više izlazi u javnost. Međutim, radi se o jednom stavu koji je kontinuirano prisutan, a to je da je NDH bila legitimna hrvatska država, što ona jednostavno nije bila", zaključuje Puhovski za Index.

> Žena koja je otkrila skriveni račun Franje Tuđmana: "O njemu nemam niti jednu dobru riječ"

Pročitajte više