Puhovski o proslavi priznanja Hrvatske: Stvara se militaristička atmosfera umjesto demokratske

Foto: FAH

DANAS se u Hrvatskoj obilježava 25 godina međunarodnog priznanja. Povodom ove obljetnice, zamolili smo političkog komentatora Žarka Puhovskog da nam prokomentira kako se u Hrvatskoj slavi 25 godina priznanja.

Za samo obilježavanje četvrt stoljeća od međunarodnog priznanja, Puhovski je rekao kako je ova proslava "trijumf i završetak državotvornog nacionalizma".

"Trijumf je zato što se stoljećima pokušavalo doći do hrvatske samostalne države. Međutim, ujedno je i kraj državotvornosti i državotvornog nacionalizma jer, kad je država nastala, sama državotvorna ideja i praksa nemaju smisla zato što država već postoji", rekao je Puhovski komentirajući proslavu.

Rekao je kako se državotvorna ideja bavi stvaranjem države, što nema smisla, osim ako ne želimo neku drugu državu.

Paradoks kojim se uči nacionalizam

Izjavio je i kako je ta nacionalistička državotvorna ideja imala pretpostavku da će sama stvoriti državu, bez podrške drugih država: "Pokazalo se da je nemoguće stvoriti državu bez internacionalne podrške. Stvaranje države je moguće samo internacionalnim posredovanjem drugih zemalja koje su nas priznale".

Puhovski je komentirao i paradoks pod kojim, kako kaže, se "muči nacionalizam".

"Ovaj teritorij, pod čijim paradoksom se muči nacionalizam, već prije je određen Jugoslavijom i Komunističkom partijom Jugoslavije, iako nitko ne zna točno po kojem kriteriju. Taj teritorij je bio zadan Hrvatskoj, a onda su antikomunistički nacionalisti politički naselili teritorij naslijeđen od komunističkih Jugoslavena", komentirao je Puhovski. 

Naveo je zatim i još jedan paradoks: "Svi govore da su Hrvatsku stvorili branitelji, što je samo po sebi logička greška".

Militarističko okružje

Rekao je kako su branitelji branili nešto što je uspostavljeno referendumom i prvim izborima.  "Prvo je bila demokracija, demokratska odluka, a onda je tek došla obrana, obrambeni rat. Branitelji su bili oni koji su branili posljedice te odluke od Jugoslavenske narodne armije i šovinističke protuhrvatske politike", smatra Puhovski.

Današnju situaciju u Hrvatskoj je komentirao: "Sad se stvar izokreće, zadnjih godina se svi iz vrha politike ponašaju kao da su bili prvo branitelji, a zatim nastaju uvjete za demokraciju. Time se, umjesto demokratskog, stvara militarističko ozračje", izjavio je Žarko Puhovski za Index.

Pročitajte više