Zašto je Plenković doveo Cvitana na izvanrednu pressicu? "Poruka je da se dogodilo nešto iznimno"

Foto: Index/FaH/Pixsell/Patrik Maček

DANAS je premijer Andrej Plenković na izvanrednu press konferenciji za medije, koja je najavljena tek 15-ak minuta prije početka, doveo i glavnog državnog odvjetnik Dinka Cvitana.

>> Plenković otkrio: Novac na dnevnicama krao se i nakon Milanovića


>> SUMNJIVI NALOZI I U PLENKOVIĆEVOJ VLADI Doznali smo i koliko je potrošeno na putovanja

>> PLJUSKA KOLINDI I PLENKOVIĆU Amerika o Hrvatskoj: To je zemlja korupcije i nasilja prema manjinama

Na press konferenciji Plenković je govorio o novim saznanjima u aferi dnevnice, ustvrdivši da su u Uredu predsjednika vlade fiktivni nalozi otkriveni i nakon mandata Zorana Milanovića, a Index neslužbeno doznaje da se ista praksa nastavila i za mandata vlade Tihomira Oreškovića, ali i samog Andreja Plenkovića.

Obzirom da je sudjelovanje glavnog državnog odvjetnika na press konferencijama u Banskim dvorima krajnje neuobičajeno, pitali smo političkog analitičara Žarka Puhovskog kakva se politička poruka krije iza toga.

"Žele dati jedan poseban ton ozbiljnosti"


"Ja sam gotovo uvjeren da toga dosad nije bilo. To samo po sebi nije skandal, ali šalje se poruka da se dogodilo nešto iznimno značajno, a meni se to ne čini naročito značajnim. Istraga je, čini se proširena i na Oreškovićevu vladu, a izgleda i na Plenkovićevu. Izgleda da se to radilo u svim vladama i ne vjerujem da će to nekog čuditi, tako da ne vidim neki poseban razlog za takvo pojavljivanje", rekao je Puhovski u razgovoru za Index.

"U vladi očito tome žele dati jedan poseban ton ozbiljnosti, iako se meni čini da je takva afera, iz perspektive šefa DORH-a manje bitna, jer on se bave milijunskim aferama. To čak ni politički nije posebno važno, jer je teško da će se pokazati da su takve stvari radili predsjednici ili potpredsjednici vlada i ostali visoki dužnosnici, osim Sauche. No, naravno da je dobro da se čisti korupcija, bolje je da se radi nego da se ne radi.", rekao nam je Puhovski.

Pitali smo Puhovskog tumači li možda ovaj dramatičan nastup premijera Plenkovića kao svojevrsni odgovor na prigovore američkog State Departmenta, u kojem se Hrvatsku proziva i zbog neučinkovite borbe protiv korupcije.

"Svi hrvatski političari, od Tuđmana nadalje, su se ponašali kao dobri štreberi pod stranim pritiskom, a naročito američkim, tako da je moguće da je to i svojevrsni odgovor State Departmentu", rekao je Puhovski za Index, pa dodao: "To samo pokazuje koliko će stanje biti loše ako SAD, kao što je Trump i najavio, pokaže puno manje interesa za ljudska prava nego ranije."

Pročitajte više