Pukanić izbačen iz Hrvatskog novinarskog društva

IVO PUKANIĆ je jednoglasnom odlukom Vijeća časti izbačen danas iz Hrvatskog novinarskog društva, a uredniku Slobodne Dalmacije je izrečena teža opomena, kazao nam je predsjednik Vijeća Drago Hedl.

"Mogu vam potvrditi da je razlog izbacivanja objava medicinske dokumentacije i povijesti bolesti njegove supruge Mirjane, i da bi se isto dogodilo i Nacionalovom novinaru Berislavu Jeliniću da je član Društva", kazao nam je Hedl pojasnivši kako Jelinić više nije član HND-a jer nije plaćao članarinu.

Povjerenstvo za medije prijavilo Pukanića za kršenje čak pet zakona

Vijeće je odlučilo Pukanića izbaciti nakon što mu je svoj dopis poslao Saborski odbor za ljudska prave, te Povjerenstvo za medije koje je početkom svibnja obavijestilo HND kako je njegov član, Ivo Pukanić,  objavljivanjem povijesti bolesti i drugih pojedinosti iz života svoje supruge Mirjane Pukanić povrijedio više zakonskih odredbi.

Naveli su da je tim tekstom povrijeđena i novinarska profesija, koja je time "spuštena na razinu kriminalnog djelovanja", te da je prekršio čak pet zakona - Zakon o ravnopravnosti spolova, medijima, Kazneni zakon, Zakona o zaštiti prava pacijenata i Zakona o liječništvu te Kodeks časti hrvatskih novinara.

Pukanić se samo nasmijao 

Za nekadašnjeg dobitnika nagrade HND-a za novinara godine, Pukanića, cijela situacija oko njegova izbacivanja je smiješna. Naime, u svojim prvim komentarima u medijima Pukanić je rekao kako se na sve jedino može nasmijati, te da u HND-u vlada jednoumlje.

Pukanić je ujedno i izrazio nezadovoljstvo odlukom, budući da smatra kako je zakinut, jer nije pozvan da bi obrazložio članak radi kojeg je izbačen. Također, "friško" izbačeni član HND-a  naglasio je kako su do 2000. godine HND vodili "časni i trijezni" ljudi, te da bi ga ovakva odluka sigurno pogodila da je donesena prije osam godina. Danas, kada HND vode "neradnici", može se samo nasmijati.

Krželj još uvijek nije vratio Senjanovića na posao

Zoran Krželj, s druge strane, periodično je dobivao opomene od HND-a zbog discipline koju provodi među novinarima pobunjenicima protiv preseljenja redakcije Slobodne Dalmacije iz Splita u Dugopolje.

Dugogodišnji kolumnist Đermano Ćićo Senjanović suspendiran je nakon slanja otvorenog pisma Upravi Europapress Holdinga, i od tada nije izašao niti jedan njegov tekst, dok je protiv još četiri supotpisnika tog pisma proveden disciplinski postupak. Dio novinara Slobodne Dalmacije oštro je reagirao na tekst svog urednika o njihovoj pobuni, u kojem ih, između ostaloga, naziva lijenčinama.

"Krželju je izrečena teža opomena, no za sada ne mogu govoriti o obrazloženjima odluka Vijeća. Sva obrazloženja će biti dostupna sutra dopodne", kazao nam je Hedl. Vijeće HND-a raspravilo je u tri i pol sata o deset točaka dnevnoga reda zadnjeg sastanka prije ljetne stanke.

Ana Benačić
Foto: Index

Pročitajte više