"Pukanić je bio običan kriminalac, a Joca Amsterdam nema veze s njegovim ubojstvom"

SRETENA JOCIĆA, poznatijeg kao Joca Amsterdam, jučer je u Centralnom zatvoru, u kojem je zadržan jer ga se sumnjiči za ubojstvo Ive Pukanića, jučer je prvi put posjetila supruga, saznaje Kurir, koji piše kako Jocić "pritvor podnosi iskusno i poštuje pravila kućnog reda".

"Nije imao nikakvih naročitih prohtjeva i za sada se ponaša izuzetno korektno. Hranio se obrocima iz zatvorske menze, a na meniju su za glavni obrok obično bili grah, đuveč, grašak... Kao što vrijedi i za sve ostale, odmah po prijemu su ga pregledali liječnici zatvorske bolnice. S obzirom na to da je izjavio da boluje od epilepsije, predostrožnosti radi je smješten u ćeliju s jednim pritvorenikom u slučaju da mu pozli. Iako se nalazi u istom bloku kao i Milorad Ulemek Legija, mogućnost njihovog susreta i eventualnog sukoba u startu je eliminirana. Razina sigurnosti nije podignuta na višu razinu jer je procijenjeno da za to nema potrebe", rekao je za Kurir anonimni izvor iz Centralnog zatvora.

Odvjetnik Joce Amsterdama Zdenko Tomanović jučer je podnio žalbu na pritvor i tražio da se sa slučaja skine oznaka skine oznaka službene tajne jer "njegov klijent nema što skrivati". Odluka o žalbi trebala bi biti donesena do kraja tjedna nakon čega će biti saslušani i prvi svjedoci. Joca Amsterdam se u ovoj fazi tereti samo za ubojstvo Ive Pukanića, ali Kurir piše kako nije isključeno da će tužitelji u nastavku postupka tražiti proširenje istrage.

Sveučilišni profesor koji poriče genocid u Srebrenici optužio Tomislava Karamarka za povezanost s narko klanom Osmani

"Naša je policija uhitila Jocu Amsterdama na osnovu 'rekla-kazala' dokaza i na taj način slučaj ubojstva Ive Pukanića skrenula na srpsku stranu", rekao je za Darko Trifunović, kojeg Kurir predstavlja kao "člana stručnog tima za borbu protiv terorizma i organiziranog kriminala u jugoistočnoj Europi". Trifunović je ujedno i profesor na Sveučilištu u Beogradu koji je poznat po poricanju genocida u Srebrenici, kao i zloglasnoj izjavi da "žali što Ratko Mladić nije pobio sve muslimane". Trifunović, naime, smatra kako Jocić nema nikakve veze s Pukanićevim ubojstvom, iako mu se na teret vjerojatno mogu staviti brojne druge stvari. "Hrvatska policija je visoko profesionalna, ali njihovi određeni segmenti nemaju nikakve veze ni s policijom ni sa zatvorom", rekao je Trifunović.

"Ivo Pukanić nije bio nikakav novinar, nego običan bandit i kriminalac, a pripadao je ogranku 'duhanske mafije'. On sam je napisao preko 3000 članaka protiv premijera Zorana Đinđića i na taj način ga lažno optuživao da je bio dio 'duhanske mafije', zbog čega je stvorio klimu u kojoj je Đinđić ubijen", dodaje Trifunović koji je također optužio hrvatskog ministra policije da je povezan s narko klanom Osmani.

"Ubojstvo Ivane Hodak, kćeri odvjetnika Zvonimira Hodaka, iskorišteno je da se na čelo hrvatskog MUP-a dovede Tomislav Karamarko, kojeg hrvatski novinari dovode u vezu s narko klanom Osmani", kazao je Trifunović, a prenosi srpski Kurir. Trifunović također dodaje kako nedavno samoubojstvo policajca koji je radio na očevidu u slučajevima Pukanić i Hodak potvrđuje kako se u ubojstvu Pukanića radi isključivo o unutrašnjoj stvari Hrvatske i obračunu sukobljenih grupa.

"Stanko Subotić nema veze s Pukanićevim ubojstvom"

Oglasili su se u međuvremenu i odvjetnici Stanka Subotića Caneta, koji kažu kako će tužiti sve medije koji njihovog klijenta budu dovodili u vezu s ubojstvom Ive Pukanića. "Sve špekulacije koje se ovih dana pojavljuju u medijima su plod kontinuiranih aktivnosti koje se protiv Subotića vode u posljednjih desetak godina i zbog kojih je dosad podneseno više od 50 tužbi za klevetu. Pritom se zaboravlja da je on te tekstove demantirao na najuvjerljiviji mogući način, pred sudom, te da nikakav motiv za daljnji obračun s Pukanićem nije imao", priopćili su Subotićevi odvjetnici koji se nadaju da će "pravosuđe konačno početi raditi svoj posao i pozabaviti se onima koji su imali ozbiljnih motiva da ušutkaju Pukanića, upravo radi onoga što je mogao posvjedočiti o njima".

P.V.
Fotomontaža: Index 

Pročitajte više