Pukaniću su prijetili mnogi pa i muslimani zbog karikatura Muhameda

U TIJEKU njegove kontroverzne karijere Ivi Pukaniću su prijetili mnogi, a bio je u sukobu s većim dijelom hrvatske javne scene. Večerašnja paralela premijera Ive Sanadera između Hrvatske i Bejruta podsjetila nas je na prijetnje upućene Ivi Pukaniću upravo iz tog dijela svijeta, odnosno Bliskog istoka.

Kao što je Index prvi pisao o tome, vlasniku Nacionala je smrću zaprijetio šeik Ibrahim al Saleh, vjerski vođa muslimana sunita u Libanonu. To je bilo prije dvije godine kada je čitav muslimanski svijet kiptio od bijesa nakon što su danski listovi objavili karikaturu proroka Muhameda s bombom na glavi umjesto turbana. Prvi i jedini tada u Hrvatskoj je te iste karikature objavio Pukanić te tako prizvao prijetnju šeika Ibrahima al Saleha. To je do tada bila najopasnija prijetnja upućena vlasniku Nacionala.

Tada je putem Indexa šeiku poručio neka se bavi problemima u Libanonu "kojih ima jako puno, a da se ne brine za Hrvatsku".

Na pitanje hoće li preuzeti odgovornost za eventualne napade na hrvatske građane zbog njegovog teksta, rekao je da bi bilo uistinu žalosno da netko strada zbog njegovog teksta.

"Ne mogu preuzeti odgovornost jer nisam tajna služba, ni vojska ili policija. Bilo bi doista žalosno da netko nastrada zbog novinskog teksta. Muslimanska zajednica u Hrvatskoj je vrlo korektna i oni će shvatiti da ova objava karikature nije išla protiv islamske zajednice," odgovorio je tada Pukanić.

Na kraju tog teksta naš novinar je pozdravio Pukanića uz želju da se ponovno čuju kasnije kada signal bude malo bolji, s obzirom da se tada nalazio u Španjolskoj. Odgovorio je: "Može, ako tada još budem živ".

Lista sumnjivaca "do poda"

Iako je policija odbacila govoriti o tome koji bi od motiva za ubojstvo bez sumnje jedne od najutjecajnijih medijskih osoba u Hrvatskoj mogao biti dominantan, pogotovo zbog činjenice što je lista Pukanićevih neprijatelja prilično dugačka, svježe sjećanje na ubojstvo Ivane Hodak prizvalo je sumnje da je Pukanićeva smrt brza odmazda za taj zločinački čin.

Nacional je, pokušavajući rasvijetliti još uvijek nerazriješenu enigmu ubojstva odvjetničke vježbenice objavio listu neprijatelja Zvonimira Hodaka koji su imali razloga mu se osvetiti, a pisao je i o ljubavnoj vezi Ivane Hodak sa Ljubom Pavasovićem Viskoviće koja je ugrozila milijunske poslove s prodajom nekretnina generala Vladimira Zagorca, za koju su navodno bili zainteresirani i "eminentni" pripadnici srpskog podzemlja.

Imao je neprijatelje i u Crnoj Gori, točnije zamjerio se podzemlju i direktno najmoćnijem političaru te male države - Mili Đukanoviću, pisanjem o krijumčarenju cigaretama preko Crne Gore u Srbiju.

Hajkom na Vladimira Zagorca, zakletog neprijatelje svog intimusa Hrvoja Petrača, mogao je probuditi bijes u krugovima njegovih utjecajnih poslovnih partnera, odnosno trgovaca oružjem. Konačno, za pokušaj atentata u travnju Pukanić je okrivio narkodilere koji su njegovoj supruzi dobavljali kokain.

J.B.
Foto: Index

Pročitajte više