Pukovniku HV-a 12 godina za ubojstvo umirovljenog branitelja u Mravincima

IGOR LOZIĆ, umirovljeni pukovnik HV-a, osuđen je nepravomoćno na splitskom Županijskom sudu na 12 godina zatvora zbog ubojstva umirovljenog branitelja Ivana Franjića u Mravincima.

Nije nužna obrana, već izravna namjera

U popodnevnim satima, 10. travnja prošle godine, posvađali su se oko parkinga, Lozić je otišao kući po pištolj, Franjić je donio sjekiru. Napeta situacija potrajala je nekoliko minuta, a onda je Lozić u Franjića sprašio dva metka. Jedan ga je pogodio u trbuh, drugi u prsa. Zadnjim atomom snage, već fatalno ranjen, Franjić je zamahnuo sjekirom i pogodio Lozića u glavu. Izbio mu je četiri zuba i protezu.

Branitelj Željko Gulišija tražio je oslobađajuću presudu, no vijeće suca Damira Romca nije prihvatilo njegovu tezu da se radilo o nužnoj obrani. Bila je to izravna namjera, zaključio je sudac Romac, a Lozić je bio napadač, ne napadnuti.

Ubio pijan

Franjića je ubio pijan, izmjeren mu je 1,5 promil alkohola. Sudac Romac primijetio je da je kao vojna osoba Lozić bio vješt u rukovanju sa oružjem pa ipak je sa metra udaljenosti ciljao i pogodio Franjića u vitalne dijelove tijela, što dokazuje da ga je htio lišiti života, a ne obraniti se.

Masakr je vidjelo i četvero Franjićeve djece, izdahnuo je supruzi na rukama. To je vijeće cijenilo kao otegotnu okolnost.

Loziću je pritvor produljen, mora platiti i troškove suđenja i vještačenja u iznosu od 37 tisuća kuna.

Pročitajte više