Pula: Jakovčić najavio susret partnera Jadranske euroregije

Istarski župan Ivan Jakovčić na najavio je u utorak na konferenciji za novinare da će Pula biti u petak domaćinom prve sjednice privremenog Jadranskog vijeća odnosno susreta partnera Jadranske euroregije.

Po njegovim riječima tijekom skupa u čijem će radu sudjelovati oko 150 predstavnika iz svih hrvatskih primorskih županija, Slovenije, Albanije, Italije, Bosne i Hercegovine te Srbije i Crne Gore posebno će se razgovarati o suradnji na području Jadrana kroz valorizaciju Jadrana kao more mira, prosperiteta, ekonomskog napretka i suradnje.

"Skup koji je podupro i hrvatski predsjednik Stjepan Mesić te premijer Ivo Sanader daje posebnu ulogu Hrvatskoj na Jadranu odnosno na granicama Europske unije i u tom kontekstu naša zemlja kroz Jadransku euroregiju može odigrati novu ulogu u Europi. Vjerujem da ovaj trenutak nećemo propustiti" - poručio je istarski župan Ivan Jakovčić. Dodao je kako sama činjenica da se prva sjednica privremenog Jadranskog vijeća održava u Puli daje posebnu važnost Istri u oživotvorenju jednog novog koncepta i modela suradnje na Jadranu.

Po njegovim riječima jedan od osnovnih zadataka Jadranske euroregije bit će upravo povezivanje zemlje i naroda na onome što je njihova izvornost pa će upravo iz tog razloga predložiti da se na Jadranu kreira jedna nova svjetska destinacija na području turizma i kulture s obzirom da "Jadran ima veliki potencijal na svjetskom tržištu te kako je impozantan broj UNESCO-vih spomenika koji se nalaze duž Jadrana".

Istarska županija će na susretu partnera Jadranske euroregije čiji je pokrovitelj Vijeće Europe predstaviti dva manja projekta kojima želi, "upotpuniti veliku sliku Jadrana" i to projekt "La malvasia mediterranea" te multimedijalni projekt "Kuća o batani". U radu prve sjednice privremenog Jadranskog vijeća sudjelovat će i predsjednik Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti Vijeća Europe Giovanni Di Stasi te predsjednik talijanske regije Molise Michele Iorio.

(Hina) xdspo ysv

Pročitajte više