Pula: Najavljen program obilježavanja Svjetskog dana Roma

PREDSJEDNIK Udruge Roma Istre Veli Huseini na današnjoj je konferenciji za novinare u Puli najavio program obilježavanja Svjetskog dana Roma, 8. travnja.

Obilježavanje će u Puli početi sutra i trajat će do 8. travnja. Programom je predviđeno predavanje o povijesti Roma u Istri, prikazivanje dokumentarnih filmova te okrugli stol "Romi u lokalnoj zajednici". Na okruglom će stolu sudjelovati predstavnici grada Pule i Istarske županije, Udruge Roma Istre, Centra kulture Roma Hrvatske te mreže romskih udruga Hrvatske, rekao je Huseini.

Po njegovim riječima, svjetski Dan Roma najznačajniji je praznik u povijesti romskog naroda jer je toga dana 1971. godine skupina romskih intelektualaca osnovala Međunarodni romski kongres na kojemu su donesene značajne odluke.

"Istra je pripadnike romskog naroda prihvatila kao svoje i pružila im utočište, a Romi su Istru prihvatili kao svoj zavičaj. Svjesni smo problema i teškoća s kojima se susrećemo, no spremni smo čekati bolju budućnost", istaknuo je predsjednik Udruge Roma Istre Veli Huseini.

Rekao je da, prema posljednjem popisu stanovništva, u Hrvatskoj ima 9463 Roma koji čine 0,21 posto stanovništva Hrvatske, te da u Istri živi njih 600.

(Hina) dsp jn

Pročitajte više