Pula: O referendumu kojim se traži revizija prodaje istarskog zemljišta

INICIJATORI referenduma kojim se zahtijeva revizija prodaje istarskog zemljišta, zahtjev za raspisivanjem referenduma uputit će Županijskoj skupštini kad Hrvatski sabor na sadašnjoj sjednici razmotri prijedlog o osnivanju istražnog povjerenstva, rekao je član Odbora za referendum Nenad Klapčić danas na konferenciji za novinare u Puli.

To bi saborsko povjerenstvo trebalo utvrditi zakonitost rada državnih tijela u naknadnoj prenamjeni zemljišta na području Barbarige i Dragonere i odluke o osnivanju društva "Brijuni - Rivijera" bez, kako je rekao Klapčić, pribavljena mišljenja općinskih i gradskih vijeća.

Skupštini Istarske županije ostat će dostatno vremena da raspiše referendum kako bi se on održao isti dan kad i parlamentarni izbori, kazao je Klapčić.

Građani bi trebali odgovoriti slažu li se sa spomenutim odlukama o prenamjeni zemljišta, odnosno osnivanju društva Brijuni-Rivijera.

"Nadamo se da se Županija ne boji raspisati referendum o predloženu pitanju. Za nas je ono jedino legitimno te vjerujemo da će Županija osigurati sve pravne, organizacijske i tehničke uvjete da bi se referendum proveo", rekao je Klapčić.

Klapčić je upozorio da je razlika između ostvarene i moguće cijene prodaje zemljišta na području Barbarige i Dragonere tako velika, da je svaki istarski umirovljenik oštećen za najmanje dvije tisuće kuna.

"Da je razlika između ostvarene i moguće cijene usmjerena u socijalne programe za umirovljenike, svaki bi istarski umirovljenik zaradio dvije tisuće kuna. Za to je međutim trebalo raspisati međunarodni natječaj te javna i jasna procedura, a ne natječaj u mračnu hodniku vodnjanske Općine", rekao je Klapčić.

Pročitajte više