Pula: Oboljeli od trihineloze traže izvansudsku nagodbu

STO ČETIRI člana Udruge za zaštitu i promicanje prava bolesnika Istarske županije, koji trpe posljedice trihineloze, predlažu državi izvansudsku nagodbu radi nadoknade štete jer smatraju da je ´u slučaju trihinele u Istri zakazao sustav državne uprave´.

Podsjetivši da je jesenas u Istri od triheneloze oboljela 151 osoba, predsjednica Udruge za zaštitu i promicanje prava bolesnika Istarske županije dr. Branka Butorac na današnjoj je konferenciji za novinare u Puli istaknula kako je udruga nakon obrade liječničke dokumentacije i pravnog savjetovanja danas poslala pismo premijeru Ivici Račanu od kojega traže očitovanje o ´aferi trihineloze´.

Po njezinim riječima, ´poražavajuća je izjava predsjednika Hrvatske veterinarske komore Nikole Vrabca (jesenas u Pazinu na sastanku sa županijskim sanitarnim i veterinarskim inspektorima) da 60 posto mesa u Hrvatskoj dolazi s crnog tržišta´.

´Ako je to istina, pitamo se kakva je naša sigurnost kada ne znamo ni podrijetlo, ni zdravstvenu ispravnost mesa´, naglasila je Branka Butorac i dodala da se takvo što ne bi događalo kada bi ´Hrvatska bila pravna država i kada bi sustav funkcionirao.´

Ona stoga smatra da je u ovom slučaju problem u nadležnosti Vlade pa pita premijera zašto nakon epidemije nije ništa učinjeno na suzbijanju crnog tržišta mesa. Ako se premijer bude oglušio na zahtjeve Udruge, dodala je ona, slijedi podnošenje tužbe protiv države.

Branka Butorac ujedno odgovornim drži i ministra poljoprivrede kojega, dodala je, veterinari već duže vremena upozoravaju na preopterećenost veterinarskih inspektora.

Pročitajte više