Pula: uz Dan grada dodijeljene nagrade i otvorena gradska knjižnica

Svečanom sjednicom Gradskog vijeća, na kojoj su dodijeljene nagrade i grb grada Pule te povelja počasnog građanina, danas je proslavljen Dan grada Pule, a u nastavku svečanosti otvorena je nova gradska knjižnica. L

Obrativši se saborskim zastupnicima iz Istre, predstavnicima Istarske županije i gradskim vijećnicima, gradonačelnik Luciano Delbianco podsjetio je kako su Istra i Pula među prvima u Europi ustale protiv fašizma te kako je dan oslobođenja 5. svibnja 1945. utkan u povijest grada i sastavni je dio života i rada u slobodi i napretku.

"Grad Pula će uvijek ponijeti svoj dio odgovornosti radeći kvalitetne projekte za dobrobit svoju, Istre i Hrvatske", istaknuo je gradonačelnik, dodavši kako je nakon godina stagnacije sadašnja gradska uprava potaknula male i velike projekte gradnje komunalnih objekata i uređaja.

Nagrada grada Pule dodijeljena je dr. Igoru Povrzanoviću, liječniku specijalistu pulske Opće bolnice, koji je dugogodišnjim stručnim radom pridonio razvoju medicinske struke u pulskoj bolnici. Ujedno je osnivanjem i vođenjem Hrvatske donorske mreže afirmirao grad Pulu kao kolijevku te velike dobrotvorne akcije. Grb grada Pule dobila je direktorica Sajma knjige u Istri Magdalena Vodopija za izvanredan uspjeh 9. sajma knjige u Istri, pulske priredbe koja je pridonijela da Pula postane jedno od najvećih okupljališta uz knjigu u Hrvatskoj i njezinu međunarodnom kulturnom ugledu.

Povelja Počasni građanin grada Pule ove je godine dodijeljena Eugenu Sagmeisteru, kantoru okruga Passaua u Bavarskoj, za osoban prinos obogaćivanju glazbene i kulturne djelatnosti grada Pule. Kako stoji u obrazloženju te odluke, Sagmeister je darovatelj triju orgulja i vrijednih limenih duhačkih glazbala Glazbenoj školi te dvoručnih orgulja za pulsku katedralu. Time je, kako se navodi, postavljena osnova za obogaćivanje koncertne djelatnosti u Puli i Istri te povezivanje i promicanje kulture između Bavarske s Pulom i Istarskom županijom.

U nastavku proslave Dana grada Pule svečano je otvorena nova gradska knjižnica "Knjižnica za novi milenij" na dva kata s ukupno 1873 četvorna metra, u uređenje koje je uloženo oko 14 milijuna kuna. Od toga je Ministarstvo kulture izdvojilo 4,3 milijuna kuna, a ostatak uglavnom grad te u manjoj mjeri Istarska županija.

Pomoćnik ministra kulture za nakladništvo Čedomir Višnjić tom je prigodom ocijenio da se otvaranjem te knjižnice Pula pretvorila u još snažnije kulturno središte. Gradonačelnik Delbianco je naglasio kako je Pula dobila jednu od najmodernijih i najsuvremenijih knjižnica u Hrvatskoj koja će biti "pulski hram knjige".

(Hina) xdspo ymć

Pročitajte više