Puljak i Ivošević sutra podnose ostavke. Doznali smo zašto i što sada

Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL

SPLITSKI gradonačelnik Ivica Puljak i njegov zamjenik Bojan Ivošević sutra ujutro će u zgradi gradske uprave podnijeti ostavke. Rezultat je ovo reakcija gradskih vijećnika na podizanje optužnice protiv Ivoševića.

DORH ga tereti zbog prijetnji urednici Slobodne Dalmacije.

Ivošević je kazao da će se njenoj medijskoj kući "napiti krvi", a te su riječi izrečene u podugačkom razgovoru između urednice i dogradonačelnika čija je glavna tema bila - medijski reket. 

Optužbe za prijetnje, fake news i medijski reket

U spisu optužnice Ivošević u svojoj obrani navodi da je uređivačka politika Slobodne Dalmacije postala negativna kada su u Gradu Splitu odbili financiranje projekta od 460 tisuća kuna. On je to smatrao vrstom legalnog reketa, ali je takvo ponašanje i politiku novinske kuće prihvatio. Kazao je i da su iz Slobodne Dalmacije zatražili novi sastanak, ali bez njega. Kada je Puljak odbio dati novac, Slobodna Dalmacija postala je još negativnija prema politici Grada, naveo je Ivošević. 

Vijećnici strahuju da bi novi izbori mogli dovesti HDZ na vlast

Budući da se ovom temom gradska uprava bavila danima, vijećnici su zaključili da afera oduzima dragocjeno vrijeme koje bi inače bilo utrošeno na važnije stvari, zbog čega su partneri i oporba odlučili zamrznuti suradnju s Ivicom Puljkom i zatražiti Ivoševićevu ostavku.

HDZ-ov Vice Mihanović zatražio je i da Puljak ode s dužnosti.

SDP-ov Davor Matijević istaknuo je u ranijem razgovoru za Index kako bi novi izbori bili nezahvalna opcija jer bi doveli HDZ i Keruma na vlast, a istog su stava i poneki njegovi kolege. Uskoro bismo trebali saznati jesu li u pravu.

Jer Puljkova i Ivoševićeva ostavka za Splićane znače izlazak na nove izbore. Kako stvari sada stoje, definitivno će biti birani gradonačelnik i zamjenici, a možda će biti raspisani i izbori za Gradsko vijeće.

Index doznaje kako Puljak i na nove izbore ide s Ivoševićem kao zamjenikom

Index je doznao da Puljak sve ovo čini jer ne namjerava odustati od svog zamjenika. Kad se opet kandidira, ići će s Ivoševićem kao dogradonačelnikom i tražiti potporu građana. Građani su je dosad davali. I nakon što je otkriveno da je Puljak pjevao ustaške pjesme i nakon što se Ivošević obračunavao sa Židovima, pobijedili su na izborima.

Puljak je imao opciju da smijeni zamjenika, čime bi Ivošević došao u Gradsko vijeće. Mogao ga je postaviti i za savjetnika, kao što je nedavno u Gradsku upravu angažirao zviždačicu Maju Đerek.

Predsjednik Gradskog vijeća: Izbori će usporiti funkcioniranje Grada

No ono što bi zbilja trebalo mučiti Splićane je koliko će novi izbori donijeti stagniranja. Odgovor smo potražili kod predsjednika Gradskog vijeća Jakova Prkića. 

"Čujem da je gradonačelnik najavio ostavku, ne znam hoće li nešto uvjetovati sutra, recimo očekuje li da Gradsko vijeće napravi isto, ja pretpostavljam da će on to reći. Izbori će svakako usporiti funkcioniranje Grada. Neke odluke se ne mogu donositi bez Vijeća, ograničene će biti odluke i zamjeniku, ali ništa se neće drastično dogoditi", kazao je Prkić.

Pojašnjava da je na Gradskom vijeću odluka hoće li se ono raspustiti, a ako to žele napraviti, vijećnici bi trebali podnijeti ostavke i ovjeriti ih kod javnog bilježnika.

Grad bi do okončanja izbora trebao voditi drugi zamjenik, Antonio Kuzmanić

Prkić dolazi iz platforme Pametno, Možemo! i Nova ljevica. Kaže da ga nije strah novih izbora. 

"Izlaznost će sigurno biti manja, tako je uvijek za ponovljene izbore, a ni inače nije velika. To odgovara velikim strankama i njihovim mašinerijama", kazao je Prkić. Na pitanje čudi li ga Puljkova ostavka, kaže da ga odavno ništa ne iznenađuje.

Dok se ne dočekaju rezultati izbora, Grad bi trebao voditi drugi Puljkov zamjenik, Antonio Kuzmanić.

Ivošević: Pokažimo im šta je Split

Zvijezda ove političke krize, Bojan Ivošević, tek se kratko o svemu oglasio na Facebooku porukom "Pokažimo im šta je Split."

Pročitajte više