Puljak neočekivano prvi u Splitu! HDZ-ov plagijator šokiran

Foto: Foto: Milan Sabic/PIXSELL

IVICA PULJAK, kandidat Centra za splitskog gradonačelnika, pobjednik je prvog kruga izbora. Puljak je na kraju dobio 26.82 posto, odnosno 17.500 glasova Splićana. HDZ-ov Vice Mihanović, čovjek o čijem smo plagiranom doktorskom radu pisali prije nekoliko mjeseci, dobio je 23.23 posto, odnosno 15.159 glasova.

No kako je sam Puljak najavio u govoru nakon što su počeli stizati prvi službeni rezultati, ovo je tek prvo poluvrijeme.

"Vodili smo kampanju koja je predstavljala jedan drugačiji Split, kulturni i civilizirani Split. Uvijek smo govorili da je većina građana Splita takva i to se zaista i pokazalo. Dobili smo prvo poluvrijeme, ali utakmica još nije završena. Da bismo zaista pobijedili, treba odigrati još jedno poluvrijeme, koje će biti za 14 dana. Pozivam građane Splita da tada izađu na izbore i daju nam povjerenje da vodimo ovaj grad", rekao je Puljak između ostalog.

Dodajmo i da je Željko Kerum ostao daleko ispod ove dvojice: imao je nešto manje od 15 posto, odnosno 9762 glasa.

Ankete najbolji rezultat sugerirale Mihanoviću

Zanimljivo, što se Splita tiče, ankete su uvelike pogriješile. U praktički svim ispitivanjima javnog mijenja proteklih dana i tjedana Vice Mihanović je bio uvjerljivo prvi dok se Ivica Puljak, kako su najavljivale, trebao boriti s Kerumom za ulazak u drugi krug.

Samo primjera radi navedimo nekoliko posljednjih anketa objavljenih u posljednjem tjednu kampanje. Prema anketi N1 televizije, vodio je Mihanović s 21.5 posto. Puljak je bio drugi sa 17.7 posto, dok je treći bio Kerum s 14.1 posto.

Anketa RTL-a još je uvjerljiviju premoć davala Mihanoviću nad drugoplasiranim Puljkom i trećeplasiranim Kerumom. Mihanović je imao 23.8 posto, a Puljak i Kerum trebali su se boriti za drugi krug. Puljku je ova anketa davala 15.4 posto, dok je Kerum imao 14.5 posto.

Anketa HRT-a, slično kao RTL-ova, davala je uvjerljivu premoć Mihanoviću. Istraživanje je provedeno od 6. do 7. svibnja na uzorku od 600 ispitanika. Statistička pogreška, kako su tada kazali, iznosi +/-3,99% uz razinu pouzdanosti od 95%. Pokazalo se da je ta pogreška ipak veća.

Mihanović je po HRT-ovoj anketi imao 23.2 posto. Puljak 16.1 posto, a Kerum točno dva postotna boda manje.

Sve ankete pogriješile

Sve tri ankete, a ni one ranije nisu bile bitno drugačije, uvelike su pogriješile. Barem što se Puljka tiče. Naime, Mihanović je imao otprilike koliko su predvidjele, unutar statističke pogreške.

No u slučaju Puljka pogreška je bila veća od deset posto.

Bilo kako bilo, Split sad čeka žestoka borba u drugom krugu. Puljak najavljuje pobjedu u drugom poluvremenu.

Ali pobjedu najavljuje i Mihanović. Jedan od njih će biti u krivu.

U svim anketama, spomenimo i to, u drugom krugu prednost ima Puljak.

Pročitajte više