Puljak: Ovo što smo napravili u Splitu želimo proširiti na cijelu Hrvatsku

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

PREDSJEDNIK stranke Centar i splitski gradonačelnik Ivica Puljak danas je ustvrdio da u Hrvatskoj postoji lažna dilema "ili javno ili privatno", istaknuvši da je potreban njihov suživot.

Puljak je, kao predsjednik stranke Centar, danas domaćin cjelodnevne konferencije pod nazivom Javno dobro i privatno poduzetništvo, na kojoj se, kako je pojasnio, raspravlja o suradnji javnog i privatnog.

"Želimo da se lažna dilema 'ili javno ili privatno' pretvori u 'i javno i privatno' za dobrobit svih građana", rekao je Puljak na konferenciji za novinare.

"Vrijeme je da sagledamo kakvu budućnost želimo Hrvatskoj"

Konferencija Javno dobro i privatno poduzetništvo je, pojasnio je, početak serije diskusija stranke Centar o tome kakve javne politike trebaju Hrvatskoj.

Po njegovim riječima, ulazimo u razdoblje "neobičnog mira", u kojem ćemo u Hrvatskoj u sljedeće tri godine biti bez izbora.

 

"To je pravo vrijeme da sagledamo kakvu budućnost mi Hrvatskoj želimo i da se maknemo od dnevno-političkih i populističkih politika te da razmislimo o dubokim promjenama u društvu, onakvima kakve nam trebaju da postanemo moderna i napredna zemlja", kazao je Puljak.

Kritičari zamjeraju Puljku da se kao predsjednik stranke Centar usmjerava na bavljenje politikom na nacionalnoj razini, a zanemaruje probleme u Splitu, čiji je gradonačelnik.

"Neki od mojih kritičara kažu da su moje ambicije velike, ja kažem - da. Moje ambicije su jako velike, one su da Split postane centar svijeta, najbolji i najmoderniji grad u Hrvatskoj. Ja sam sto posto posvećen svojoj ulozi gradonačelnika Splita", istaknuo je Puljak.

"Liberalna politika nije uspjela zbog trgovinskih interesa"

Sve promjene koje je stranka Centar s partnerima uvela u Splitu želi, kaže, proširiti na cijelu Hrvatsku.

"Moj osnovni cilj u ovom trenutku je da građani Splita imaju najbolje moguće usluge i da grad Split postane predvodnik trendova u regiji i na Mediteranu", ustvrdio je Puljak.

Na novinarsko podsjećanje da nekoliko pokušaja uspostave liberalne opcije, koje su predvodili Dragutin Lesar, Mirela Holy i Vesna Pusić, nije polučilo veće rezultate, Puljak je kazao da stranka Centar "ne kani slijediti njihov put."

"Mi mislimo da liberalna politika, nažalost, nije uspjela u Hrvatskoj zbog trgovinskih interesa i različitih struja liberalnih opcija. Mi (Centar) smo mlada politička opcija koja napreduje ustavno, održivo i polako", pojasnio je Puljak, dodavši da Centar surađuje i s liberalnim strankama u zapadnoeuropskim zemljama.

"Liberalne ekonomske politike su politike svakog modernog društva", naglasio je.

Kao primjer liberalne suradnje privatnog i javnog naveo je vrtiće u Splitu, rekavši da postoje i privatni i javni vrtići kojim je Grad Split izjednačio cijene te su "usluge u njima sve kvalitetnije".

Govoreći o suživotu javnog i privatnog u Hrvatskoj, Puljak je spomenuo i privatne škole te privatne staračke domove.

Analitičarka: Animozitet javnog i privatnog je posljedica nedovršene tranzicije

Ekonomska analitičarka Vesna Pribičević, koja sudjeluje na splitskoj konferenciji u organizaciji stranke Centar i fondacije  "Friedrich Nauman", istaknula je da sukob između javnog i privatnog postoji zato što "postoje pojedinci u Hrvatskoj koji jako dobro žive od potenciranja tog sukoba".

"U Hrvatskoj postoji duga liberalna tradicija pomirivanja javnog i privatnog koja je bila politički eutanazirana i treba je oživjeti", poručila je Pribičević.

Po njenom tumačenju, veliki animozitet javnog i privatnog je posljedica nedovršene tranzicije i velikog razočarenja ljudi u tranziciju jer se kroz tranziciju vidjelo "da javno vrlo lako postaje privatno, i to često na neregularan način".

Pročitajte više