Pulski gradonačelnik izgubio u sporu "cajka". Tko će platiti odštetu?

Foto: Saša Miljević/PIXSELL

Narodnjački pjevač Duško Kuliš trebao je u ožujku prošle godine zajedno s nekolicinom drugih kolega uključujući Dragana Kojića i Anu Bekutu nastupati u Puli. Koncert se trebao održati u Domu sportova, prostoru koji pripada Gradu Puli. Pulski gradonačelnik Filip Zoričić odlučio je zabraniti taj koncert jer se, prema njegovim riječima, “ne uklapa u svjetonazor Puležana”, izazivajući time salve kritika i negodovanja kako svojih kolega u oporbi, tako i građana. Cijeli slučaj završio je na sudu, koji je jučer donio presudu u korist organizatora koncerta.

Sud u Pazinu presudio u korist organizatora 

Iz Grada Pule su prvenstveno naglašavali da je razlog zabrane koncerta neplaćanje predujma na vrijeme, što je sud kao razlog odbio jer u ugovoru neplaćanje avansa na vrijeme nije navedeno kao razlog za raskid ugovora.

U vrlo opsežnom obrazloženju presude stoji da predmetni ugovor sadržava rok uplate predujma (najkasnije do 15. prosinca 2022.) i preostalog iznosa do ukupne cijene (najkasnije sedam dana prije početka koncerta), ali da nema odredbe kojom bi bile predviđene posljedice neisplate predujma (avansa) zakupnine u ugovorenom roku, niti sadržava neku drugu odredbu koja bi ukazivala da je rok isplate te cijene bitan sastojak ugovora.

Filip Zoričić; Foto: Srećko Niketić/PIXSELL 

“Zaključak je ovog suda da se iz onog što je sam tuženik – protutužitelj isticao tijekom postupka ne može istinitim prihvatiti da je na strani tužitelja – protutuženika postojala zabluda o onome glede čega je potpisao ugovor u navedenom pisanom sadržaju (kao tzv. nesvjesni nesklad između njegove volje i očitovanja te volje: da se u ugovoru očitovao o nečemu što uistinu nije htio), odnosno da je tužitelj – protutuženik (pa i kao osoba sa životnim iskustvom i obvezom da prije potpisivanja svakog pravnog posla poduzme ono što bi svaka prosječno pažljiva osoba trebala) imao drugačiju predodžbu o stvarnim okolnostima ili činjenicama, zbog koje se ugovor u odnosu na njegov pisani sadržaj sklapa i u skladu s kojima treba biti ispunjen.

Pored navedenog, iako su stranke međusobno e-mailom izmijenile više poruka, iz dostavljenog ispisa te komunikacije nije uopće vidljivo da su raspravljali o tome tko će, odnosno koji gosti, nastupiti uz Duška Kuliša.

Stoga, kada je već tuženik – protutužitelj u e-mailu od 20. listopada 2022. naznačio bitnije elemente ugovora (iznos ukupne cijene, rokovi plaćanja avansa i ukupne cijene te postavljanje šanka i zaštita parketa), ne dajući pritom značaj bitnijeg elementa ugovora tome tko će biti gost na koncertu, uz nespornu okolnost da su stranke potpisale ugovor još dan ranije (19. listopada 2022.), u kojem stoji da će nastupiti "Duško Kuliš i gosti“, jasno proizlazi da gosti koncerta nisu niti bili predmetom prijepora”, stoji u obrazloženju.

Odvjetnik organizatora: Tražit ćemo odštetu koja je oko nekih 30.000 eura

Grad će morati platiti 300 eura sudskih troškova, a odvjetnik koji zastupa organizatore, Srđan Simić, kazao je Indexu da su presudom zadovoljni, ali da će ići u novu tužbu, odnosno da će tražiti odštetu koja bi mogla ići i do 30 tisuća eura. 

“Stranka je presudom zadovoljna, takav ishod se očekivao i tome smo se nadali. Nisam dobio potvrdu da će se Grad žaliti na presudu, ali pretpostavljam da hoće. Iz njihovog dosadašnjeg držanja na sudu, za očekivati je da će se žaliti. Podnijet ćemo novu tužbu, ovaj put za naknadu štete.

Ako presuda postane pravomoćna, znat ćemo da je Tvrtka Pula usluge i upravljanje prekršila ugovor pa će se na sljedećoj parnici isključivo raspravljati o naknadi štete. Zarada je izgubljena, mogu procijeniti da se radi o oko 30 tisuća eura s obzirom na cijenu i prodaju karata, troškove i sve ostalo što se moralo poduzeti pri organizaciji koncerta. Gruba procjena je da bi im, nakon plaćanja svega, ostalo oko 30 tisuća eura”, kazao nam je odvjetnik Srđan Simić.

Oporba žestoko kritizira gradonačelnika. “Cijena njegove vlasti je previsoka”

Oporba u gradskom parlamentu kritizirala je gradonačelnika Zoričića kada je slučaj prvi put izašao u javnost, a kritiziraju ga i sada. Smatraju da do zabrane uopće nje trebalo doći i da to nije u skladu s mentalitetom u Istri, koji nije navikao na ovakve zabrane. 

Gradska vijećnica Dušica Radojčić iz redova Možemo kazala je za Index da je cijena vlasti gradonačelnika Filipa Zoričića postala previsoka te da su loše odluke s dugoročnim posljedicama obilježile cijeli njegov dosadašnji mandat.

Dušica Radojčić; Foto: Srećko Niketić/PIXSELL 

“Navest ću samo jedan, jučerašnji primjer sječe stotinjak stabala u omiljenoj gradskoj šumi Lungomare radi izgradnje nogometnog igrališta, koje je moglo biti izgrađeno na drugoj lokaciji bez potrebe za uništavanjem šume i dvostruko jeftinije.

Odgovornost u slučaju zabrane održavanja koncerta narodne muzike u Domu sportova je samo gradonačelnikova, premda se na sudu pokušavao izvući prebacivanjem odgovornosti na direktora gradske tvrtke koja upravlja tim objektom. Ta zabrana dogovorenog koncerta nije nimalo smiješna, Zoričić je praktički pokušao uvesti cenzuru i ograničiti slobodu izražavanja, što je vrlo opasno. 

Ako presuda bude potvrđena i tužitelj dobije odštetu, cijenu Zoričićeve nesposobnosti i samovolje platit će građani javnim novcem. Gradonačelnik bi konačno za svoje loše odluke trebao preuzimati odgovornost. Tako bi odštetu u slučaju gubitka spora s organizatorom koncerta trebao platiti iz svog džepa, a građani će mu političku kaznu već naplatiti, kad se već tako čvrsto drži svoje fotelje i ne razmišlja o ostavci”, kazala nam je Radojčić.

"Glazba ne bi trebala biti nikakav prijepor i ovakve zabrane su nepotrebne"

SDP-ova Sanja Radolović kaže kako je njezina stranka od početka bila protiv odluke da se zabrani koncert Duška Kuliša i njegovih gostiju u Domu sportova.

“Mi smo od početka smatrali da ne treba biti zabrana i iza svog stava stojimo. Naravno, ako je Grad smatrao da u svojoj dvorani ne želi koncert takvog sadržaja, onda nije trebao potpisivati nikakve ugovore. O ukusima se ne raspravlja i ovakva vrsta zabrane nije se uopće trebala dogoditi. Živimo u pravnoj državi, pretpostavka je da će se Grad žaliti višem tijelu, tako da za sada nemam komentar na to”, kazala nam je. 

Nezavisni zastupnik Danijel Deković nam je kazao sljedeće:

“Stava sam kao i na početku, da se samim time što je prodano 3500 ulaznica dokazuje da naši građani slušaju takvu glazbu. Glazba ne bi trebala biti nikakav prijepor i ovakve zabrane su nepotrebne”, rekao je Indexu.

IDS: Hirovitost gradonačelnika morat će plaćati građani

IDS-ova gradska vijećnica Elena Puh Belci kazala je Indexu kako je ova presuda još jednom dokazala da u Istri više od svega drže do tolerancije, multikulturalnosti i otvorenosti. Navela je i kako je građane Pule hirovitost gradonačelnika dovela do još jednog izgubljenog spora i financijskog gubitka.

Elena Puh Belci; Foto: Srećko Niketić/PIXSELL 

“To su oduvijek bile temeljne vrijednosti IDS-a i sastavni dio svih naših programa i politika. Te su vrijednosti i ovoga puta pobijedile nad zabranama, ograničenjima i uvredama, koje su postale zaštitni znak u retorici gradonačelnika.

Hirovitost gradonačelnika Zoričića dovela nas je do još jednog izgubljenog spora i financijskog gubitka koji će plaćati građani Pule. Populistički, nepromišljeni i nekonzistentni potezi sadašnje vlasti u Puli nadoknađuju se povećanjem poreza na dohodak i povećanjem komunalnih naknada, odnosno kako bi se javnim novcem plaćalo neznanje Filipa Zoričića.

Ova presuda još jednom je dokazala kako u Istri više od svega držimo do tolerancije, multikulturalnosti i otvorenosti, što su uvijek bile temeljne vrijednosti IDS-a i sastavni dio svih naših programa i politika. Te su vrijednosti i ovoga puta pobijedile nad zabranama, ograničenjima i uvredama koje su postale zaštitni znak u retorici gradonačelnika", kazala nam je Puh Belci. 

 Zoričić o presudi: Ne odustajemo od naših argumenata

Komentar gradonačelnika i Grada Pule do zaključenja ovog teksta nismo uspjeli dobiti. Zanimalo nas je, između ostalog, hoće li se žaliti na presudu te tko će, s obzirom na to da je najavljena nova tužba, platiti odštetu organizatorima. Tek naknadno se oglasio na službenim stranicama Grada Pule, najavivši žalbu na odluku suda. 

"Ne odustajemo od naših dvaju argumenata, odnosno pravnih zahtjeva prema kojima organizator koncerta nije pravovremeno informirao trgovačko društvo Pula – usluge i upravljanje o imenima ostalih izvođača na koncertu „Duško Kuliš i prijatelji“ kao i u dijelu plaćanja predujma te će se gradsko poduzeće žaliti Trgovačkom sudu. Samim time proces ide dalje“ rekao je Zoričić. 

Dodao je kako nije riječ o "turbo folku" ili "zabrani cajki", već o pravnom postupku na sudu između izvođača i gradskog poduzeća.

"U javnosti se promovirala tema zabrana, a li mi ovdje govorimo što će biti u javnim prostorima. Posve jasan je naš stav o izričaju isključivo u javnim prostorima. To su javne politike grada i put kojim idemo", rekao je gradonačelnik Filip Zoričić.

Podsjetio je kako iza Pule bogato Pulsko kulturno ljeto u Amfiteatru, novouređenom Malom rimskom kazalištu te na niz drugih lokacija u najvećem istarskom gradu te najavio i "fantastičnu" koncertnu 2024. godinu s glazbenicima svjetskoga glasa.

"Ukoliko su najveći problemi našega grada glazba i porušena stabla za nogometni teren, sretan sam gradonačelnik", zaključio je Zoričić.

Iz Grada navode da će Trgovačko društvo Pula - usluge i upravljanje u roku od 15 dana Trgovačkom sudu u Pazinu uložiti žalbu na prvostupanjsku presudu.

 

Pročitajte više