Pupovac i Stanimirović smatraju stabilnima međunacionalne odnose u Hrvatskoj

MEĐUNACIONALNI i politički odnosi između domicilnih Hrvata, Srba povratnika i naseljenih Hrvata iz Bosne i Hercegovine stabilni su na svim područjima u Hrvatskoj. smatraju predsjednik Srpskoga narodnog vijeća (SNV) Milorad Pupovac i predsjednik Srpske samostalne demokratske stranke (SDSS) Vojislav Stanimirović.

Na konferenciji za novinare u manastiru Krka gdje se danas slavi jedan od najvećih pravoslavnih praznika - Preobraženje Gospodnje, Pupovac i Stanimirović ocijenili su da postoje samo latentne pretpostavke za različite sukobe i to prije svega one imovinsko-pravne prirode. Jer, ustvrdili su, sadašnja vlada još, na žalost, nije riješila imovinsko-pravna pitanja.

Stanje međunacionalnih odnosa bilo je i temom konferencije kojoj su povod bili pak nedavni napisi o međunacionalnih napetostima u Srbu, odnosno grafiti - "Hrvatima ulaz zabranjen".

"Na osnovu onoga što sam vidio jučer u Srbu i prije toga na drugim područjima jamčim da nema nikakvih naznaka da bi se moglo govoriti o tenzijama u međunacionalnim odnosima", rekao je Pupovac.

Dodao je da se u pojedinim medijima lokalni, beznačajni grafiti kakvih je u Hrvatskoj bezbroj jednostavno pretvaraju u naslovne stranice dnevnih novina i prve vijesti u elektronskim medijima, a zatim u nacionalne političke grafite.

Pupovac se pita "kome to i zašto treba da se u jednoj napuštenoj školi u Srbu koja vrvi od najrazličitijih grafita od opscenih do političkih sa srpske i hrvatske strane, izvuče jedan grafit i prikaže ga se dominantnim".

Predsjednik SNV-a smatra da pojedini mediji u tom smislu idu u pravcu stvaranja slike da je u Hrvatskoj 2003. isto kao i 1991. i podgrijavaju vrstu političkoga desničarenja.

Ustvrdivši da srpskoj nacionalnoj zajednici ni hrvatskoj politici nije to u interesu, Pupovac je istaknuo da očito postoje neki koji bi htjeli da se ne rješava pitanje povratka i životnih problema ljudi koji su se doselili kako bi zadržali neku vrst kontrole nad tim područjem i održavali ga nestabilnim i nesređenim.

Nitko ne spominje to da u tamošnjoj školi zajedno pohađaju nastavu djeca svih kategorija stanovništva i da sve funkcionira savršeno, rekao je Pupovac, istaknuvši da u tim sredinama postoje konflikti ali kao posljedice rata a ne kao otvoreni međunacionalni sukobi. Kritizirao je i pojedince koji aktualnu vlast pokušavaju okarakterizirati kao nasljednicu ustaške politike.

"Sadašnja vlast nosi se s nasljeđem neoustaštva koje je bilo sastavni dio politike bivše vlasti", kazao je predsjednik SNV-a. Možemo joj prigovoriti da je u tome spora, previše kompromisna, da dovoljno ne brine o područjima od posebne državne skrbi ali je besmislica reći da je nasljednica ustaške politike, istaknuo je Pupovac. Aktualnoj vlasti zamjerio je pak što ne rješava pitanje povratka imovine na područjima od posebne državne skrbi.

Predsjednik SDSS-a ustvrdio je da se nad njim provodi "linč" u vezi s njegovim izjavama o oštećenju spomenika Blagi Zadri u Vukovaru zbog, kako je rekao, nemoralnoga i ružnoga ponašanja dopisnika Večernjeg lista kojega je nazvao obavještajnim žbirom.

Stanimirović je istaknuo da je odmah osudio taj čin rekavši kako je to mogao napraviti netko i iz redova srpskoga i hrvatskoga naroda te da slučaj treba prepustiti policijskoj istrazi.

Na proslavi praznika Preobraženja Gospodnjega okupilo se nekoliko tisuća pravoslavnih vjernika iz Dalmacije, Bosne i Hercegovine te Srbije i Crne Gore. Liturgiju je vodio episkop dalmatinski Fotije, a kao gosti bili su nazočni vladika srednjoeuropski Konstantin i savjetnik predsjednika RH za vjerska pitanja Ivica Maštruko.

Ove godine je, kako je novinarima rekao episkop Fotije, prvi put je na tu svetkovinu službeno pozvan i hrvatski predsjednik koji je, zbog zauzetosti drugim obvezama, poslao svoga izaslanika.

Nakon liturgije u samostanskome dvorištu održana je smotra srpskoga folklora uz zvuke gusala i harmonika

Predsjednikov izaslanik Ivica Maštruko istaknuo je kako mu je drago što su pravoslavni vjernici došli u manastir Krka ne samo zbog vjerskih razloga nego i svjedočiti o svom kulturnom i etničkom nasljeđu, tradiciji i slobodi da se ona predstavlja na prihvatljiv način.

Pročitajte više