Pupovac o ispadanju Uzelca iz kombinacije: Tko još vjeruje HRT-u?

JADRANKA KOSOR, koja će sutra već možda postati premijerkom ima nategnutu većinu od samo jednog glasa više od neophodnih 77: 66 glasova HDZ-a, šest HSS-a, dva glasa HSLS-a, Silvana Hrelju iz HSU-a i tri manjinaca - Šemse Tankovića, Nazifa Memedija i Denesa Šoje. SDSS, Furio Radin i Zdenka Čuhnil još žele pregovarati.

SDSS nije zadovoljan što je iz nove Vlade izguran njihov Slobodan Uzelac kako bi njegovo potpredsjedničko mjesto uzeo Božidar Pankretić iz HSS-a, a Uzelac bi se trebao brinuti za društvene djelatnosti, tvrdi HRT.

"Tko još vjeruje HRT-u?"

Upitan hoće li SDSS podržati HDZ-ovu mandatarku sutra, Milorad Pupovac nam je rekao da će znati nakon završnih razgovora s Kosoricom.

"Jedan dio razgovora smo obavili u petak, a završni dio ćemo obaviti sutra prije sjednice Sabora. Onda ćemo vidjeti ima li našu podršku", kazao je. O micanju Uzelca s mjesta potpredsjednika za regionalni razvoj kaže da "ne bi ulazio u takve špekulacije", te dodao - "Tko još vjeruje HRT-u?".

"Ivo nije pobjegao"

Inače, mandatarka hrvatske Vlade Jadranka Kosor dala je čak tri "ekskluzivna" intervjua u jednom danu - Jutarnjem i Večernjem listu te Hrvatskom radiju, pa i jedan "obični" Novom listu. Izdvajamo bitno.

U svima se zaklinje da Ivo Sanader neće vladati iz sjene. Upitana je li Sanader pobjegao, kaže u Jutarnjem da "nije pobjegao ni od čega! Javno je iznio svoje razloge za odlazak iz aktivne politike. To je njegova odluka koju poštujem", dok u Večernjem elaborira:

"Iz punog poštovanja prema Ivi Sanaderu, skrivene razloge ne tražim. Prihvatila sam ono što je rekao javno. Bilo kakva nagađanja o nekim pozadinskim igrama besmislene su." Teorije o prevlasti desnice unutar HDZ-a koja je izgurala Sanadera zove "bedastim".

"Sanader je Sanader, Kosor je Kosor"

Novi list ju je upitao kakav je dojam na nju ostavila činjenica da se na Saboru HDZ-a javno  glasalo za novo vodstvo, a ruke se nisu ni brojile.

"Tako smo se dogovorili, bila je to izvanredna situacija. Kad smo pripremali Sabor nitko nije znao za ovu odluku predsjednika." Upitana o razlici između nje i Sanadera, Kosor je logična:

"Ivo Sanader je Ivo Sanader a ja sam Jadranka Kosor", te dodaje "rekla sam da ću ženskom rukom voditi Vladu jer ja ne mogu biti Ivo Sanader, ne može se od mene očekivati isti stil vođenja stranke i Vlade."

Neodređeno o najbitnijim pitanjima

O planovima za vađenje Hrvatske iz slovenske blokade, rezanju budžeta i zamrzavanju gradnje Pelješkog mosta zbog uštede, što bi joj trebale biti hitne akcije, također je neodređena - za sve ima plan, ali je prerano za pričanje o tome:

"Ne mogu zasad govoriti o rebalansu proračuna. No, moramo smanjiti izdvajanja u svim stavkama, za što mislimo da bi moglo pomoći gospodarstvu. Investicije ćemo smanjivati gdje god budemo mogli, ali nećemo narušavati zacrtani plan i program HDZ-a", rekla je Kosor i dodala: "U ovom rebalansu nećemo dirati ni u jednu osjetljivu skupinu u društvu". Ne razmišlja o smanjenju plaća i mirovina, a porodiljne naknade ne želi dirati.

Optužbe da je nesposobna, predviđanja da će joj se Vlada raspasti vrlo brzo i nepriznavanje legitimiteta te vlade od strane oporbe ne želi komentirati i kaže da se ničega ne boji. Za ublažavanje zabrane pušenja u javnim prostorima rekla je da ni jedan zakon ne smije biti nedodirljiv, pogotovo ako je važan za gospodarstvo te dodala da će se preispitati svi "propisi koji bi mogli otežati našu borbu za svako radno mjesto i punjenje proračuna".

Pročitajte više