Pupovac o sprječavanju povrata imovine srpskim povratnicima u Hrvatsku

Predsjednik Srpskog narodnog vijeća (SNV) Milorad Pupovac rekao je danas da povratnici srpske nacionalnosti imaju problema u vezi s povratom imovine koju uglavnom koriste Hrvati prognani iz BiH.

Država bi trebala početi aktivno djelovati i priznavati i štititi vlasničko pravo, a u Kazneni zakon unijeti odredbu da je pljačka imovine nakon privremenog korištenja kazneno djelo, rekao je Pupovac.

Smatra da bi iz zakonskih odredaba trebale izbrisati one po kojima privremeni korisnici tuđe imovine mogu dugo tražiti osiguranje alternativnog smještaja.

Pupovac je u prilog tomu naveo dva slučaja srpskih povratnika, kojima je, rekao je, nakon sudskih odluka onemogućen povrat imovine.

Riječ je o Ranku Ivankoviću iz Slatine i Luki Ostojiću iz Benkovca.

"U Hrvatskoj se, kao i nakon 'Bljeska' i 'Oluje' tolerira pljačka građana srpske nacionalnosti", ustvrdio je Pupovac, dodajući kako očito Hrvatska nije u stanju osigurati poštivanje pravnog poretka. "Nedopustivo je da se na taj način i preko toga u Hrvatskoj produžuje i opstaje pljačkaški duh u značajnom dijelu populacije", rekao je Pupovac.

Pročitajte više