Pusić: Moguće je da ćemo pregovore s EU završiti tek u listopadu



"MOGUĆE je da pregovore s Europskom unijom nećemo završiti u lipnju nego tek u listopadu", kaže Vesna Pusić, predsjednica Nacionalnog odbora za praćenje pregovora s EU. Pusić je u razgovoru s novinarima nakon sjednice odbora priznala kako iz EU dolaze signali da Hrvatska neće zaključiti pregovore 21. lipnja, kada se održava zadnja međuvladina konferencija u prvom polugodištu.

Posla još ima puno, kaže Pusić, i naglašava da osim ispunjavanja mjerila treba odrediti politički i diplomatski dio posla. Tu su, tvrdi, najvažniji Ivo Josipović i Jadranka Kosor kojima je poslala dopis sa zaključcima i dogovorenim aktivnostima Nacionalnog odbora u nastavku pregovora. "Diplomatska aktivnost je vrlo važna na kraju pregovora", rekla je Pusić.

Tri poglavlja spremna su za zatvaranje već u travnju: regionalna politika, poljoprivreda i ribarstvo. No, problemi i dalje postoje oko Poglavlja 23 o pravosuđu i ljudskim pravima. "Jasno je da je pravosuđe naš najveći problem i da postoji mogućnost da ga zbog nekih primjedbi ne uspijemo zatvoriti do 21. lipnja", kaže Pusić.

Pročitajte više