Pusić: Plenković se nakon presude bojao ekstremne desnice, njegove izjave su nam naštetile

Screenshot: N1

VESNA Pusić, bivša ministrica vanjskih poslova i saborska zastupnica, posljednjih dana dobro je osjetila bijes koji se digao nakon haških presuda. Ona je jedna od onih kojoj se otvoreno prijetilo. Danas je, gostujući na N1 televiziji, dala svoje mišljenje na događaje zadnjih dana.

Pusić je kazala da je vanjskopolitička situacija nakon presude za Hrvatsku loša te da su izjave hrvatskih vlasti nakon presude naštetile ugledu zemlje.

"Te izjave su vanjskopolitički naškodile. Nerazumljivo je iz te perspektive zašto jedanput kad se sve to dogodilo i presuda bila takva, čemu su bile potrebne takve reakcije koje ne mogu promijeniti ništa na činjeničnom stanju, a mogu bitno naškoditi ugledu i utjecaju zemlje, jer često ljudi ne razumiju što on znači. Taj ugled je neobično važan jer u europskim, pa i svjetskim okvirima, za zemlje koje nisu svjetske sile, ugled znači koliko se uvažava riječ jedne zemlje i kad su u pitanju interesi zemlje, vjerodostojnost i konzistentnost u stavu i poštovanju vladavine prava i poštovanju temeljnih vrijednosti igra ulogu u mogućnosti i snazi dužnosnika te zemlje da obrane hrvatske interese. Zato su ove reakcije bile za domaću publiku, odnosno od straha od reakcije ekstremne desnice u samoj Hrvatskoj, a s druge strane ništa ne mogu promijeniti na samoj presudi", kazala je Vesna Pusić.

U tom kontekstu Pusić misli i na izjave premijera prošlog tjedna.

"Dramatični potez Slobodana Praljka je dodao cijelom tom šoku, iz čega je proizašla reakcija koja nije bila u skladu s onim što jedan premijer treba reći. Nakon reakcije povjerenika Hahna, trebala je biti prva reakcija, ali ne nakon što je ukoren, da tako kažem, nego razmišljajući o pozicioniranju i interesu zemlje", rekla je Pusić.

"Kolinda bi trebala naglasiti pomoć koju je sud osigurao"

Kolinda će sutra sudjelovati na tematskoj sjednici Vijeća sigurnosti na kojoj će se govoriti o radu Haškog suda posljednjih desetljeća. Pusić smatra da bi bilo dobro da naglasi i dobre strane koje su proizašle iz ovog suda.

"Po mom mišljenju bi bilo dobro da naglasi pomoć defacto koju je Haški sud osigurao svim zemljama koje su bile uključene u ratove u bivšoj Jugoslaviji, bez obzira u kojoj formi, jer je ta suđenja izvadio iz Hrvatske, BiH, Srbije, s Kosova i dislocirao ih na jedno mjesto gdje je, koliko god imaju tu svoju političku dimenziju, ipak smanjio zapaljivost tih tema koja bi još više došla do izražaja da se događala u tim zemljama. Nikad ne možemo očekivati da će takav jedan sud ispraviti nepravdu u pravdu, ali poslat će poruku da nije sigurno da će zločini proći nekažnjeno i to mislim da je dobro. Hoće li izraziti zadovoljstvo presudom i na koji način, to se može reći na određeni način, ima dijelova s kojima se ne slažemo, ali to je isto tako i u drugim državama. Neprimjerenije bi bilo da se ignoriraju sve činjenice u onim slučajevima kad smo se slagali, primjerice u suđenju Gotovini i Markaču, i koncentrira se na političku ocjenu ili političko vrednovanje ove posljednje presude", kaže Pusić.
 

Pročitajte više