Putem proširene linije poslužitelja HP potiče računalstvo temeljeno na standardima

TVRTKA HP najavila je danas novu seriju HP poslužitelja: HP Integrity i ProLiant poslužitelje te Linux klasterske sustave, proširujući doseg tvrtke na novim tržištima, kao i među tradicionalnim korporacijskim klijentima.

Od pojednostavnjivanja potreba rastućih tvrtki do ponude visokih performansi u području tehničkog računarstva i korporacijskih podatkovnih centara, HP postavlja standarde u 32-bitnom i 64-bitnom računalstvu.

Današnje najave obuhvaćaju:
• Četveroprocesorski poslužitelj visoke gustoće, HP Integrity rx4640 s Itanium® procesorom, te osmoprocesorski HP Integrity rx7620 i16-procesorski rx8620 poslužitelji srednje klase, čime se zaokružuje najšira ponuda poslužitelja s Itanium procesorima na tržištu;
• Novu seriju HP ProLiant 100 poslužitelja, cijena prilagođenih malim i srednjim tvrtkama te klijentima koji zahtijevaju tehnička računala visokih performansi, uključujući prvi u seriji – poslužitelj HP ProLiant DL140;
• Nove HP XC3000 i XC6000 Linux klastere za klijente koji trebaju tehnička računala visokih performansi.

"Pravila igre su se na tržištu poslužitelja promijenila, što očito ide HP-u u korist", rekao je Scott Stallard, izvršni potpredsjednik odjela Enterprise Storage and Servers, HP.

"Rekordan broj klijenata bira HP-ove poslužitelje kao osnovu za prilagodljivu infrastrukturu. To je konačna potvrda našeg pristupa usredotočenosti na inovacije koje će se temeljiti na industrijskim standardima, a današnje se najave oslanjaju upravo na tu potvrdu."

Klijenti, aplikacije, vrhunske performanse = uzlet poslužitelja Integrity

Prihvaćenost poslužitelja HP Integrity stalno raste, jer klijenti uvode ove poslužitelje kako bi povećali performanse, skalabilnost i raspoloživost, uz smanjenje troškova posjedovanja i podršku za više operacijskih sustava. Među novim klijentima su DenizBank iz Turske, Bank Sarasin & Co. Ltd. iz Švicarske i Telecom Italia S.p.A.

Uz to, svi vodeći softverski partneri i vodeći u softverskoj industriji prilagodili su važnije aplikacije liniji HP Integrity. Gotovo 1 000 aplikacija već je dostupno za HP-UX, Linux i Microsoft Windows® Server 2003. Stotine OpenVMS aplikacija očekuju se do sredine 2004. godine.

"Više od 35% licenci za BEA WebLogic isporučenih na HP-ovim poslužiteljskim platformama govori da naši klijenti znaju prepoznati moć i fleksibilnost računalnih rješenja tvrtki HP i BEA", rekao je Olivier Helleboid, izvršni potpredsjednik za proizvode, BEA Systems.

"Kombinacija HP-ove nove proširene linije poslužitelja Integrity s platformom BEA WebLogic Platform 8.1 može ponuditi najbolji odnos cijene i performansi za poslovne aplikacije pod operacijskim sustavima HP-UX, Linux i Microsoft Windows 2003. Zadovoljni smo što je prijenos aplikacija bio jednostavan i izravan."


Poslužitelji HP Integrity, u rasponu od 2-procesorskih do 64-procesorskih Superdome sustava, naglašavaju prednost inovacija temeljenih na industrijskim standardima.

Klijenti mogu uživati fleksibilnost sustava izgrađenog na standardima i najviše trenutačno dostupne performanse. Primjerice, performanse HP-ovih novih poslužitelja srednje klase znatno nadmašuju ponudu tvrtki I.B.M. i Sun, ostvarujući dvostruke performanse pri jednakom broju procesora .

Dodatne informacije o rekordnim rezultatima testiranja poslužitelja Integrity dostupne su na adresi www.hp.com/products1/servers/integrity/performance.html.

Obitelj poslužitelja HP Integrity jedina je u industriji na kojoj se mogu koristiti sva tri najčešće korištena operacijska sustava: HP-UX 11i – vodeći industrijski UNIX operacijski sustav, Linux i Microsoft Windows Server 2003. Očekuje se da će operacijski sustav OpenVMS na Integrity poslužiteljima biti dostupan 2004. godine.

Nova serija poslužitelja ProLiant 100 za male i srednje tvrtke i najzahtjevnije računalne aplikacije

Da bi se zadovoljile rastuće potrebe malih i srednjih tvrtki, kao i tržišta računalstva visokih performansi, HP je najprodavaniju liniju standardiziranih poslužitelja proširio novom serijom HP ProLiant 100. 

Projektirana za velika opterećenja u raznim namjenama, serija ProLiant 100 nudi se već i u nižoj klasi poslužitelja, a donosi umjerenu proširivost i dokazanu pouzdanost, što je idealno za male i srednje tvrtke i klasterska okruženja s naglašenim računalnim potrebama.

Poslužitelji serije HP ProLiant 100 nude veliku vrijednost klijentima koji traže solidne performanse, kvalitetnu izradu i pouzdanost uz podršku i usluge svjetske klase. Fleksibilnost nabave i načina otplate u kombinaciji s konkurentnim cijenama jamče da će se čak i tvrtke s najograničenijim proračunima moći odlučiti za vrhunske poslužitelje HP ProLiant.

Serija HP ProLiant 100 projektirana je s idejom jednostavnosti, te koristi upravljačke alate podržane od strane OS-a, kako bi implementacija i upravljanje bili što jednostavniji. S pouzdanošću serije ProLiant i stručnom podrškom HP-a, korisnici se mogu usredotočiti na vlastiti posao umjesto na poslužitelj.

Novi dvoprocesorski poslužitelj HP ProLiant DL140, optimizirane gustoće, prvi je predstavnik serije ProLiant 100. DL140 nudi visoke performanse operacija s pomičnim zarezom te je idealan za primjene u isprepletenom (grid) računalstvu i korisnike koji jako paze na troškove, a žele implementirati klasterska rješenja za primjene u tehničkom računalstvu visokih performansi.

Klasterski sustavi pod operacijskim sustavom

Linux za tehničko računalstvo visokih performansi
HP-ovi novi klasterski proizvodi su integrirana, gotova rješenja u kojima se koristi Linux i složeno softversko okruženje. 

Osmišljeni su da bi udovoljili najzahtjevnijim primjenama u znanstvenom i inženjerskom računalstvu, a ističu se jednostavnošću i robusnošću tipično potrebnima za široku komercijalnu upotrebu.

HP XC6000 Cluster temelji se na sustavima Integrity rx2600, a HP Cluster XC3000 na poslužiteljima ProLiant. Svaki je sustav dostupan u sklopu standardnih, potpuno podržanih rješenja sa do 512 procesora (veće su konfiguracije moguće na zahtjev), a odlikuje se vrlo brzim međuvezama koje osiguravaju Quadrics LTD i Myricom. 

Klasteri uživaju široku podršku proizvođača aplikacija za tehničke primjene.

"FLUENT je vrlo zadovoljan proširenjem partnerstva s HP-om u vidu podrške za liniju XC", izjavio je Paul Bemis, potpredsjednik marketinga proizvoda u tvrtki FLUENT.

"XC bi morao biti vrlo zanimljiv FLUENT-ovim korisnicima jer objedinjava odlične performanse i skalabilnost te otvoreni Linux standard i globalno podržanu softversku konfiguraciju na koju se i mi i naši korisnici možemo osloniti."

Kao vodeća figura tehničkog računalstva visokih performansi, HP je oformio tijelo HP Collaboration and Competency Network (HP CCN) kako bi osigurao da nastajući standardi i tehnologije udovoljavaju potrebama zajednice koja djeluje na tom području.

HP CCN je forum koji olakšava suradnju u širokom rasponu, inovacije i razmjenu stručnih saznanja između HP-a i njegovih korisnika i partnera. Prva područja suradnje u sklopu HP CCN-a obuhvaćaju Linux na platformi Itanium (Gelato), računalne i podatkovne isprepletene strukture, globalni datotečni sustav za Linux (Lustre), znanstvenu vizualizaciju (Sepia) i Linux SMP skaliranje.

Detaljnije informacije o HP CCN-u možete naći na adresi www.hp.com/go/collaboration.

HP StorageWorks Secure Path dostupan na poslužiteljima Integrity

Novi Integrity, ProLiant i Linux klasterski sustavi podržani su od strane cijele palete HP StorageWorks proizvoda. To uključuje i softver HP StorageWorks Secure Path, koji se odlikuje značajkama za visoku raspoloživost i dinamičko uravnotežavanje opterećenja, a sada je dostupan i za poslužitelje HP Integrity. 

Secure Path stvara i održava višestruke dvosmjerne informacijske kanale kojima podaci putuju između poslužitelja i vanjskih uređaja za pohranu, kao što su polja StorageWorks Enterprise Virtual Array. Ako je jedan od kanala blokiran, softver automatski preusmjerava podatke na drugi kanal, eliminirajući točke zatajenja. 

Vrhunski servis i podrška

Sa širenjem HP-ove ponude na nova tržišta širi se i podrška za te proizvode, koju pruža HP Services. S 28 000 savjetnika s Microsoftovim® i njih 18 000 s UNIX® certifikatima, te 5 000 stručnjaka za Linux, HP nudi prilagodljive usluge koje se temelje na brojnim partnerstvima na području standardiziranih tehnologija. Uz to, odjel HP Financial Services nudi prilagodljive opcije financiranja, koje korisnicima olakšavaju ekonomičnu nabavu novih sustava.

Cijene i isporuka

Današnjom najavom poslužitelja srednje klase i visoke gustoće te Linux klastera koji se temelje na Intelovom procesoru Itanium 2 na 1,5 GHz, HP je zaokružio liniju poslužitelja Integrity, prvi put predstavljenu 30. lipnja. To je jedina serija poslužitelja na kojoj se koriste sva tri najpopularnija operacijska sustava – najpopularnija inačica UNIX-a, HP-UX 11i, Linux i Microsoft Windows Server 2003. Očekuje se da će operacijski sustav OpenVMS na Integrity poslužiteljima biti dostupan 2004. godine.

Poslužitelji srednje klase HP Integrity rx7620 i rx8620 već se isporučuju po cijenama od 166.236,18 Kn (po srednjem tečaju HNB-a), odnosno 497.441,01 Kn (po srednjem tečaju HNB-a).

Poslužitelj visoke gustoće HP Integrity rx4640 također je već u prodaji, a njegova se cijena kreće od 105.379,56 Kn (po srednjem tečaju HNB-a).
Poslužitelj ProLiant DL140, na kojem se mogu koristiti Windows Server 2003, Red Hat i SuSe Linux – te informacije o njegovoj cijeni i početku isporuke – bit će objavljeni tijekom ovog mjeseca."

Linux klasterski sustavi HP XC6000 i XC3000 mogu se naručiti za isporuku u prosincu. Dodatne informacije o HP-ovim rješenjima za tehničke primjene visokih performansi dostupne su na adresi www.hp.com/go/newforHPTC.

Pročitajte više