Putin brani ruske plaćenike u Siriji i Ukrajini: "Imaju pravo na rad"

Foto: EPA

RUSKI predsjednik Vladimir Putin ocijenio je danas da ruske privatne vojne tvrtke, napose skupina Wagner o kojoj se pročulo zbog aktivnosti u Siriji i Africi, imaju "pravo na rad" sve dok poštuju zakon.

>> Putin pozvao May da ispuni volju naroda o Brexitu

"Što se tiče njihove nazočnosti u inozemstvu, ponavljam da imaju pravo na rad i obranu svojih poslovnih interesa diljem svijeta ako ne krše ruski zakon", rekao je Putin na godišnjoj tiskovnoj konferenciji.

Ruski zakon ipak zabranjuje privatne vojne tvrtke pa ruski vojni plaćenici djeluju u sivoj zoni. Ruske privatne vojne skupine sumnjiči se posljednjih mjeseci da su prisutne u više ratnih zona u svijetu, od istoka Ukrajine preko Srednjoafričke Republike do Sirije.

Među njima je najpoznatija skupina Wagner za koju se sumnja da joj je vlasnik poslovni čovjek blizak Kremlju Evgenij Prigožin. U srpnju su trojica ruskih novinara koji su istraživali o prisutnosti Wagnera u Srednjoafričkoj Republici ubijeni u nejasnim okolnostima.

Evgenij Prigožin, "Putinov kuhar"

Za Evgenija Prigožina se sumnja i da je vlasnik Internetske istraživačke agencije (IRA), koju američko pravosuđe smatra farmom trolova, a Kremlj je plaća kako bi vodila promidžbene kampanje na internetu.

Prigožina zovu "Putinovim kuharom". Taj biznismen iz Sankt-Peterburga blizak ruskom predsjedniku obogatio se u ugostiteljstvu i sklopio mnoge poslovne ugovore s vojskom.

Podsjetimo, Putin je na istoj konferenciji na kojoj je satima odgovorio na pitanja nekih od više od 1700 prisutnih novinara pozdravio odluku američkog predsjednika Donalda Trumpa o povlačenju američkih snaga iz Sirije. Ruski predsjednik nazvao ju je "ispravnom", a američku prisutnost u Siriji "nelegitimnom i nepotrebnom za političko rješenje" sukoba u toj zemlji.

Pročitajte više