Putin i Kim dogovorili vojni pakt. Donosimo detalje

Foto: EPA

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je danas sporazum sa sjevernokorejskim diktatorom Kim Jong-unom koji uključuje obećanje zajedničke obrane, što je jedan od najznačajnijih poteza Rusije u Aziji posljednjih godina.

Vladimir Putin rekao je da su Rusija i Sjeverna Koreja podigle međudržavne odnose na "novu razinu", obećavši pomoći jedna drugoj ako bilo koja od nacija bude napadnuta u novom partnerstvu najavljenom tijekom posjeta ruskog predsjednika toj državi.

Zajednička obrana

Putin je stigao u posjet sjevernokorejskom diktatoru Kim Jong-unu, a to mu je prvi državnički posjet nakon 24 godine. Njih dvojica su potom potpisali novo strateško partnerstvo. “Sporazum o sveobuhvatnom partnerstvu potpisan danas uključuje, između ostalog, pružanje uzajamne pomoći u slučaju agresije na jednu od strana ovog sporazuma”, rekao je Putin nakon sastanka.

Rekao je da sporazum obuhvaća "političku, trgovinsku, investicijsku, kulturnu sferu, kao i sigurnosnu sferu", nazivajući pakt "revolucionarnim dokumentom koji simbolizira zajedništvo", prenosi CNN.

Putin je rekao da su zajedničke vježbe u kojima sudjeluju Sjedinjene Države, Južna Koreja i Japan bile “neprijateljske” prema Sjevernoj Koreji, opisujući američku politiku kao “konfrontacijsku”. Kim je u međuvremenu nazvao novi savez "prijelomnim trenutkom u razvoju bilateralnih odnosa".

Ali dogovor između dvojice autokrata također je pokrenuo mnoga pitanja, uključujući i to hoće li se rusko nuklearno odvraćanje sada proširiti na Sjevernu Koreju i obrnuto ili će dvije nacije održavati zajedničke vojne vježbe.

Kim Jong-un podržao Putinovu agresiju na Ukrajinu

Kim je izrazio "punu podršku i solidarnost s borbama ruske vlade, vojske i naroda", ukazujući posebno na rat Moskve u Ukrajini "za zaštitu vlastitog suvereniteta, sigurnosti i teritorijalne stabilnosti". Sjeverna Koreja "izražava punu podršku i solidarnost ruskoj vladi, vojsci i narodu u provođenju posebne vojne operacije u Ukrajini za zaštitu suvereniteta, sigurnosnih interesa, kao i teritorijalnog integriteta", rekao je Kim, između ostalog, Putinu.

"Situacije su i dalje komplicirane i stalno se mijenjaju, ali želio bih iskoristiti ovu priliku da ponovim da ćemo nastaviti jačati i blisko sudjelovati u strateškoj komunikaciji s (ruskim) vodstvom", dodao je Kim.

Kako piše Reuters, Putin je pozdravio veze dviju zemalja koje se temelje na "jednakosti i uzajamnom poštovanju" i rekao da će očekivani novi bilateralni sporazum "činiti temelj odnosa između dviju država u narednim godinama". Također je dodao kako se nada da će Kim uskoro posjetiti i Moskvu.

Rekao je da su zapadne isporuke naprednog oružja dugog dometa, uključujući lovce F-16, Ukrajini za napade na Rusiju prekršile glavne sporazume. "U vezi s tim, Rusija ne isključuje daljnji razvoj vojno-tehničke suradnje sa Sjevernom Korejom", rekao je Putin.

Zabrinutost u Seulu i Washingtonu

Posjet Putina Sjevernoj Koreji izazvao je nemire u Seulu i u Washingtonu, ne samo zbog sjevernokorejskih transfera oružja Rusiji već i zbog mogućnosti da Moskva prenese svoju superiornu vojnu tehnologiju kako bi pomogla sjevernokorejskom programu naoružanja koji je strogo sankcioniran.

Putin je optužio Sjedinjene Države, Južnu Koreju i Japan za podizanje napetosti na Korejskom poluotoku i rekao da Sjeverna Koreja ima pravo jačati vlastitu obranu.

Kim je rekao da će pakt proširiti suradnju u politici, gospodarstvu i obrani, nazivajući ga "strogo miroljubivim i obrambenim". "Odnosi naše dvije zemlje podignuti su na višu razinu", rekao je.

Putin je rekao da se Moskva bori protiv hegemonističke, imperijalističke politike Sjedinjenih Država i njihovih saveznika, prenose ruski mediji. “Izuzetno cijenimo vašu dosljednu i nepokolebljivu podršku ruskoj politici, uključujući i onu u Ukrajini”, rekao je Putin.

Raskošan doček za Putina

Putin, koji je bio domaćin Kima na summitu u rujnu na ruskom Dalekom istoku, koji je ubrzao vojnu suradnju dviju zemalja, dobio je raskošan doček u Pjongjangu.

Počasna garda s vojnicima, konjanicima i mnoštvom civila okupila se na glavnom trgu, djeca  su držala balone i goleme portrete dvojice vođa s nacionalnim zastavama.

Sjedinjene Države i njihovi saveznici kažu da strahuju da bi Rusija mogla pružiti pomoć sjevernokorejskim raketnim i nuklearnim programima, koji su zabranjeni rezolucijama Vijeća sigurnosti UN-a, te su optužili Pjongjang za isporuku balističkih projektila i topničkih granata koje je Rusija koristila u svom ratu u Ukrajini. Moskva i Pjongjang zanijekali su prodaju oružja.

Komentare možete pogledati na ovom linku.

Pročitajte više

 
Komentare možete pogledati na ovom linku.