Putin i Lukašenko razgovarali o Rusima pritvorenima u Bjelorusiji

Foto: EPA

BJELORUSKI predsjednik Aleksandar Lukašenko i njegov ruski kolega Vladimir Putin izrazili su uvjerenost da se slučaj 33 ruskih državljana pritvorenih u Minsku prošli mjesec može riješiti, objavio je Kremlj.

Uhićenja su pojačala napetosti između dviju zemalja, tradicionalnih saveznica, koje su se ove godine već sukobile oko nafte, pred predsjedničke izbore u Bjelorusiji u nedjelju, koji se smatraju najvećim političkim izazovom za Lukašenka posljednjih godina.

Skupina osumnjičenih ruskih plaćenika optužena je da je planirala poticati nerede u zemlji. Rusija tvrdi da su zaposlenici privatne zaštitarske tvrtke i da su bili u tranzitu kroz Bjelorusiju na putu prema Latinskoj Americi.

"Hibridni rat protiv Bjelorusije"

Dvojica čelnika u telefonskom su razgovoru dogovorili da će utvrditi zašto su Rusi uhićeni, pronaći odgovorne i privesti ih pravdi, objavio je Lukašenkov ured za medije.

Lukašenko je jučer rekao da se vodi "hibridni rat" protiv Bjelorusije i da zemlja može očekivati "prljave trikove" s bilo koje strane.

Putin je naglasio važnost da Rusija i Bjelorusija njeguju "bratske odnose".

Visoki predstavnik Europske unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Josep Borrell je pozvao Bjelorusiju da osigura poštovanje temeljnih sloboda izražavanja i mirnog okupljanja te da zajamči puna politička prava kandidata na izborima u nedjelju.

Pročitajte više