Putin kaže da se dogovorio s Trumpom i Erdoganom o Siriji, uspostavit će "sigurne zone"

Foto: FAH

PREDSJEDNIK Rusije Vladimir Putin rekao je da je u nedavnom telefonskom razgovoru s predsjednik SAD-a Donald Trump pristao na njegov plan uspostave sigurnih zona u Siriji.

Putin je ovo priopćio nakon susreta s predsjednikom Turske Recepom Tayyipom Erdoganom u ruskom gradu Sočiju.

Rusija, Turska i Iran se navodno slažu da se ovakve sigurne zone trebaju uspostaviti kako bi se ojačalo krhko primirje kojeg se zaraćene strane slabo pridržavaju. Ove su tri zemlje na mirovnim pregovorima u glavnom gradu Kazahstana Astani, na kojima SAD nije sudjelovao, dogovorile navedeno primirje.

"Vrlo dobar razgovor"

"Razgovarali smo o ovome jučer s gospodinom Trumpom. Koliko sam shvatio, američka administracija podržava ovu ideju", priopćio je Putin, opisavši razgovor s Trumpom kao "vrlo dobar", prenosi Bloomberg.

Rusija već dugo inzistira da joj se SAD pridruži u "borbi protiv Islamske države" u Siriji, a Trump je u predizbornoj kampanji prošle godine obećao upravo takvu suradnju. No suočen sa snažnim otporom dijela republikanaca i demokrata u američkom Kongresu, kao i aferi oko ruskog uplitanja u američke izbore, Trump je morao odustati od svog plana - barem zasad.

Trumpov razgovor s Putinom bio je prvi nakon što je SAD izveo napad krstarećim projektilima na sirijsku zračnu bazu kao odgovor na napad bojnim otrovom sirijskih zračnih snaga koji je izveden iz iste baze. Sirijski predsjednik Bašar al-Asad i njegovi saveznici u Moskvi negirali su odgovornost za napad, svaljujući krivnju za pobunjenike.

Sigurne zone bi čuvali Rusi, Iranci i Turci?

Trump je i sam prethodno predlagao uspostavu sigurnih zona u Siriji. Putinov plan odnosi se na uspostavu četiriju sigurnih zona u toj zemlji, koje bi održavale vojne snage Rusije, Irana i Turske, uz mogućnost sudjelovanja drugih snaga.

Četiri sigurne zone obuhvaćale bi sjeverozapadnu provinciju Idlib, zapadnu provinciju Homs, Istočnu Gutu u okolici Damaska i južnu Siriju. Sva četiri područja djelomično su ili potpuno pod kontrolom pobunjenika, ali su izložene napadima sirijske vojske i njenih saveznika. Putin je naveo da bi sigurne zone mogle uključiti zabranu zračnog bombardiranja u slučaju da se unutar njih ne provode vojne operacije.

"Ovo je novi napredak. Ja sam branio, branim i branit ću ideju sigurnih zona svugdje", kazao je Erdogan.

Sirijska oporba skeptična, traži UN i zabranu leta

Prema priopćenjima ruske i američke vlade, dvije zemlje su se složile o suradnji u razrješenju sukoba u Siriji i borbi protiv terorizma. Doduše, američko priopćenje spominje "raspravu", ali ne i dogovor o sigurnim zonama.

Sirijska oporba je skeptična oko ruskog plana jer uključuje Iran, beskompromisnog saveznika Asadovog režima, te traži slanje UN-ovih mirovnih snaga i uspostavu zabrane letenja.

Pročitajte više