Putin nadgledao vojne vježbe, a ruskoj podmornici jedna raketa ostala u cijevi

Foto: Epa

RUSKA nuklearna podmornica prošli je tjedan odustala od testiranja interkontinentalne balističke rakete na vojnoj vježbi koju je pratio i predsjednik Vladimir Putin, objavilo je danas rusko ministarstvo obrane. 

Nuklearna podmornica K-44 Rjazan, dio ruske Pacifičke flote, trebala je 17. listopada lansirati dvije balističke rakete R-29R u Ohotskom moru. Na kraju je uspješno lansirala samo jednu, dok je druga ostala u cijevi podmornice, prenose novine Vedomosti. 

Putin nadgledao

Incident se dogodio na isti dan kad je Putin pratio vježbe iz zapovjednog centra u ministarstvu obrane u Moskvi. 

Akcija u Ohotskom moru bila je dio širih vježbi ruskih oružanih snaga, poznatih kao "Grom 2019", čiji je cilj bio testirati spremnost snaga na nuklearni sukob. 

”Nije bilo hitne situacije”

Ministarstvo obrane danas je potvrdilo incident s balističkom raketom, no odbacilo je tvrdnju lista Vedomosti da je neuspješno lansiranje druge rakete izazvalo "hitnu situaciju", prenose ruske novinske agencije. 

U vježbama na ruskom Dalekom istoku i Dalekom sjeveru od 15. do 17. listopada sudjelovalo je više od 12 tisuća vojnika, više od 100 letjelica i pet podmornica, priopćilo je ministarstvo. Vježba se odvila na području Barentsovog, Baltičkog, Crnog i Ohotskog mora te Kaspijskog jezera.  

Pročitajte više