Putin obećao rusku pomoć Palestincima

Ruski predsjednik Vladimir Putin u povijesnom posjetu Bliskom istoku obećao je u petak vojnu opremu i pomoć Palestincima kako bi ojačali sigurnost i obnovili uništeno gospodarstvo.

Nakon razgovora s izraelskim dužnosnicima i dvodnevna posjeta Egiptu, prvi ruski predsjednik u posjetu palestinskim teritorijima i Izraelu, razgovarao je na Zapadnoj obali s palestinskim čelnikom Mahmudom Abasom.

"Podržavamo nastojanja predsjednika Abasa da reformira snage sigurnosti i bori se protiv terorizma", rekao je Putin na konferenciji za novinare.

"Rusija će nastaviti pružati pomoć Palestinskoj samoupravi kako bi se provele reforme i stvorila država", rekao je.

Unatoč izraelskim pritužbama da Abas ne čini dovoljno u borbi protiv gerilskih skupina, Putin je potvrdio da će Rusija palestinskim snagama sigurnosti dati vojnu izobrazbu i opremu.

"Pružit ćemo palestinskom vodstvu stručnu pomoć, isporučiti (vojnu) opremu i (osigurati) izobrazbu", rekao je Putin i obećao da će prvo stići "zrakoplovna tehnologija" i helikopteri.

U vezi s izraelskim strahom, Putin je rekao da Izraelci razumiju da "današnje palestinsko vodstvo mora dobiti potrebne resurse".

(Hina) xvm ydj

Pročitajte više