Turska za atentat krivi Gulena, Rusija smatra da je prerano za zaključke, a Amerika se ograđuje

Foto: FAH

DIMITRIJ Peskov, glasnogovornik ruskog predsjednika Vladimira Putina, izjavio je jučer da je prerano za izvlačenje zaključaka o atentatu na veleposlanika te zemlje u Turskoj te dodao da treba pričekati završetak zajedničke rusko-turske istrage.

Podsjetimo, atentator na veleposlanika Andreja Karlova je Mevlut Mert Altintas (22), pripadnik interventne postrojbe policije u Ankarinakon. Atentator je nakon ubojstva, prije nego je i sam ubijen u razmjeni vatre s turskom policijom, vikao: "Ne zaboravite Alep! Ne zaboravite Siriju! Dok god naše zemlje nisu sigurne, vi nećete biti sigurni!"

Turska smatra da Fethullah Gulen stoji iza napada

Kako prenosi Voice of America, turski ministar vanjskih poslova Mevlet Cavusoglu priopćio je svom američkom kolegi Johnu Kerryu kako Turska vjeruje da je ubojica povezan s muslimanskim klerikom Fethullahom Gulenom, kojeg Turska također krivi za organiziranje propalog puča u srpnju ove godine.

Kerryev glasnogovornik John Kirby izjavio je jučer kako SAD odbacuje "apsolutno urnebesne" optužbe o umiješanosti ili podršci atentatu. Prenio je Kerryevu zabrinutost "nekom od retorike koja dolazi iz Turske", a koja povezuje atentat sa SAD-om na temelju činjenice da Gulen živi u egzilu u američkoj državi Pennsylvaniji. Kirby je također naglasio da je potrebno pričekati da istražitelji prikupe činjenice i dokaze o atentatu kako bi se izvukli zaključci.

Cavusoglu je jučer pri posjetu Moskvi izjavio kako "turski narod tuguje gubitak (Karlova) jednako kao i narod Rusije" te najavio da će ulica ispred ruskog veleposlanstva u Ankari dobiti ime po Karlovu. Cavuolgu se u Moskvi sastao s ruskim i iranskim ministrom vanjskih poslova kako bi razgovarao o okončanju sukoba u Siriji.

Rusija, Turska i Iran se složili oko Sirije

Ruski ministar Sergej Lavrov priopćio je kako je s Cavusogluom i iranskim ministrom Džavadom Zarifom postigao suglasnost o suradnji na postizanju dogovora između sirijske vlade i oporbe. Turski i ruski državni predstavnici također su se složili kako ih atentat na Karlova neće udaljiti.

"Turska i Rusija već neko vrijeme se slažu o većini problema u sjevernoj Siriji, uključujući evakuaciju civila iz istočnog Alepa, a ta konvergencija bi mogla biti ugrožena atentatom, ali ne vjerujem da će se to dogoditi", komentirao je za VOA Soner Cagaptay, ravnatelj Turskog istraživačkog programa TWI.

Politički kolumnist Semih Idiz s Al Monitora također je komentirao situaciju: "Rusija je dala Turskoj presumpciju nevinosti zbog širih interesa u regiji vezanih za Siriju i Irak. Kao što vidite, Rusija je dovela Tursku na svoju stranu. Ona želi kapitalizirati na sve dubljem jazu između Turske i Zapada, vidi prednost u ovome i ne bi tu prednost htjela ugroziti u ovom trenutku".

Pročitajte više