Putinov propagandist: Njemačka planira Poljskoj oduzeti trećinu teritorija

Ilustracija: EPA

NJEMAČKA planira od Poljske preuzeti povijesne njemačke teritorije, piše u tekstu Pjotra Akopova, novinara prorežimske ruske agencije RIA Novosti. Akopova se naziva Putinovim trbuhozborcem, a nakon početka ruske invazije su RIA Novosti pogreškom objavile njegov unaprijed pripremljeni komentar u kojem slavi "vraćanje Ukrajine, odnosno njezino vraćanje Rusiji".

Njemačka se već nekoliko desetljeća brine o glavnim nacionalnim interesima, piše Akopov u tekstu pod naslovom "Poljaci strahuju da im Nijemci žele oduzeti Staljinov dar".

"Njemačka želi vratiti svoje bivše zemlje"

"Ako se ranije radilo o spajanju njemačkih država ili pripajanju DDR-a, odnosno bivše sovjetske okupacijske zone, danas se, pošto je taj zadatak riješen, radi o vraćanju u nekom obliku njihovih bivših zemalja, koje su sada unutar poljskih granica, te uspostavljanju kontrole nad zemljama između Njemačke i Rusije", piše u tekstu.

Njemačka i Rusija dva su glavna problema Poljske i Europe, a optužbe protiv Nijemaca među Poljacima su dugogodišnje i opsesivne te dosežu točku apsurda, piše Akopov.

"Na primjer, oni zaista žele dobiti stotine milijardi eura odštete za Drugi svjetski rat, kao da zaboravljaju da su trećina današnjeg teritorija Poljske bivše njemačke zemlje koje je Staljin darovao nakon Drugog svjetskog rata. Žele li Poljaci da im Nijemci plate trilijun eura u zamjenu za povratak Šleske, Pomeranije, Brandenburga i Pruske? Ne? Neka samo plate? Hoće li se Poljaci tim novcem pripremati za rat s Rusijom? Ili s Njemačkom? Ili opet - s obje zemlje?" piše Akopov.

"Želi li Poljska zadržati i svoje teritorije i zauzeti dio Ukrajine?

Navodi i da je Poljska odluku o stvaranju najveće vojske u Europi donijela ovog proljeća, ali da se ona pripremala puno prije početka "specijalne operacije".

"Varšava želi udvostručiti svoju vojsku, povećati je na 300 tisuća. Zašto je potrebna takva vojska? Za zaustavljanje 'ruske agresije'? Ili njemačkih planova za povratak izgubljenih zemalja nakon 1945.?" piše.

"Ova vojska bi trebala štititi Poljsku od 'ruske prijetnje'? Ali Rusija neće napasti Poljsku niti se s njom boriti. Osim, naravno, ako sama Varšava ne razmišlja o slanju trupa u Ukrajinu. Žele li Poljaci doista povratiti izgubljene istočne teritorije (Zapadnu Ukrajinu), koje im je Staljin nadoknadio dijelom Njemačke? I u isto vrijeme zadržati svoje sadašnje zapadne teritorije - sam Staljinov dar? I pritom ostati dio Europske unije u kojoj će prije ili kasnije neizbježno izgubiti suverenitet? Sve to nekako ne paše jedno s drugim - a još manje s globalnom situacijom", piše Akopov.

"Povratak Ukrajine u Ruski svijet je šansa za Poljsku"

Umjesto da Poljska razmišlja o tome kako oteti komad Ukrajini i uzeti novac od Nijemaca, država bi se trebala posvetiti rješavanju "vječnog kompleksa manje vrijednosti" koji se"krije iza poznate poljske arogancije", piše Akopov u tekstu.

"Povijest je Poljake smjestila između dva glavna europska naroda, Nijemaca i Rusa, dok su oni sami odabrali stranu Zapada u vjekovnom sukobu katoličkog i pravoslavnog svijeta", piše Akopov.

U Europi koja se odriče svojih kršćanskih korijena neće biti mjesta za poljske tradicionaliste i kršćane, piše Akopov.

"Povratak Ukrajine u Ruski svijet nije prijetnja Poljskoj, nego šansa za izgradnju normalnih odnosa između dva susjedna i najveća slavenska naroda - Rusa i Poljaka. Sve ovisi o samim Poljacima", piše u tekstu.

Pročitajte više