Putnici opisali paniku koja je izbila u avionu Ryanaira na koji je poslan MIG

Screenshot: BBC News

PUTNICI na letu koji je naprasno preusmjeren u zračnom prostoru Bjelorusije opisali su paniku koja je izbila u avionu Ryanaira.

Let FR4978 od Grčke prema gradu Vilniusu u Litvi je, umjesto na svom odredištu, završio u Minsku. Bio je prisiljen promijeniti odredište nakon što ga je presreo bjeloruski vojni avion MIG te ga prisilio na slijetanje u glavni grad Bjelorusije. Po svemu sudeći, bjeloruske vlasti na čelu s diktatorom Aleksandrom Lukašenkom odlučile su se na takav potez kako bi po slijetanju u Minsk mogle uhititi 26-godišnjeg blogera Romana Protaševiča, kritičara Lukašenkova režima.

BBC navodi, pozivajući se na izjave putnika, kako se prije presretanja nije događalo ništa neuobičajeno ili sumnjivo.

"Odjednom smo se svi u avionu uspaničarili jer smo mislili da ćemo se srušiti", rekla je Litavka Raselle Grigojeva za ABC News.

"Nikad to nisam osjetila u avionu" 

"Nos aviona naglo je zaronio, pri čemu se visina naglo promijenila. Bilo je vrlo nasilno. Nikad to nisam osjetila u avionu, svi su bili u šoku", dodala je.

Let FR4978 naglo je skrenuo istočno prema Minsku, i to neposredno prije ulaska u zračni prostor Litve.

Bjeloruske vlasti su presretanje i skretanje aviona s kursa pokušale opravdati dojavom o bombi, koja se ispostavila kao lažna.

Još jedan litavski putnik, kojeg je Reuters imenovao samo kao Mantasa, rekao je toj agenciji da je bloger Roman Protaševič, u trenutku kad je pilot najavio da avion ide u Minsk, otvorio pretinac za prtljagu.

Bloger odmah dao laptop svojoj djevojci, ali i ona je uhićena

"Uzeo je svoju prtljagu i pokušao razdvojiti ono što je bilo unutra. Laptop je dao svojoj djevojci. Mislim da je tu pogriješio. Bilo je tu puno ljudi kojima je mogao dati svoje stvari umjesto svojoj djevojci koja je, barem mislim, također uhićena", rekao je Mantas.

Ispričao je Reutersu da je vidio kako, po slijetanju u Minsk, bjeloruske sigurnosne snage koriste policijske pse kako bi pretražile Protaševičevu prtljagu.

Jedan putnik, koji je ostao anoniman, rekao je da su policajci bili nasilni kad su privodili blogera, kojeg je pak opisao kao "jako uplašenog".

"Da je prozor bio otvoren, iskočio bi kroz njega"

"Gledao sam ga ravno u oči, bio je jako tužan", rekao je putnik.

Putnik Edvinas Dimsa rekao je za AFP da je bilo očito da je Protaševič "jako uplašen".

"Izgledalo je kao da bi iskočio kroz prozor aviona da je nekim slučajem prozor otvoren", rekao je.

"Ovdje me čeka smrtna kazna"

Jedna putnica je za litavski Delfi News ispričala da je Protaševič drhtao kad su ga izvodili iz aviona.

"Pitali smo ga što se događa, a on je rekao: 'Ovdje me čeka smrtna kazna'", rekla je.

Pročitajte više