Trump će 4. ožujka biti inauguriran kao pravi predsjednik, tvrde qanonovci

Foto: Guliver

SLJEDBENICI teorije zavjere, odnosno kulta zvanog QAnon, do zadnjeg su trena bili uvjereni da će inauguracija Joea Bidena za američkog predsjednika 20. siječnja biti zaustavljena, a vojska uhititi, odvesti u Guantanamo - gdje će ih prijeki sud osuditi na smrt - i Bidena i ostale vodeće demokrate. No priča s QAnonom tu nije završila. Sada tvrde da se njihov idol Donald Trump vraća 4. ožujka. 

Podsjetimo, kad je Biden ipak prisegnuo na dužnost, a Trump i službeno postao bivši predsjednik, mnogi qanonovci izgubili su vjeru u ovu sumanutu teoriju zavjere, prema kojoj se Trump sa svojim saveznicima bori protiv globalne sotonističko-pedofilske kabale kojoj pripadaju političari iz Demokratske stranke, holivudski glumci, novinari i mnogi drugi. Taj je događaj u mitologiji QAnona poznat kao "Oluja". 

A kad do "Oluje" nije došlo, qanonovci nisu krili svoje zaprepaštenje na društvenim mrežama i platformama na kojima se okupljaju. Međutim, dobar dio njih brzo je našao objašnjenja koja im omogućuju da ne izgube vjeru u ovu alternativnu stvarnost.

>>Što sad lupetaju qanonovci (nakon što Papa i Biden nisu uhićeni)

Neki su počeli uvjeravati sebe i druge da je videoprijenos inauguracije bio deepfake, sofisticirana digitalna montaža i da je Biden ustvari već iza rešetaka. Drugi su zaključili da je Biden ustvari sve vrijeme surađivao s Trumpom kako bi zajedno pobijedili tzv. "duboku državu" i sotoniste te da Biden sada glumi predsjednika, a da je Trump i dalje pravi predsjednik iz sjene. Daleko najluđa od ovih teorija je ona da su Biden i Trump zamijenili tijela. 

>>Kad zavjere postanu istina za pola zemlje, rulja u Kongresu je logična posljedica

Imaginarni zakon iz 1871. i Trump kao prvi "pravi" predsjednik od Ulyssesa Granta

No u međuvremenu se pojavila nova teorija prema kojoj će se Trump, suprotno svim pisanim i nepisanim pravilima američkog političkog sustava, ipak vratiti i biti inauguriran na drugi mandat 4. ožujka. 

Ta se teorija, doduše, rodila na opskurnim dijelovima interneta još prije inauguracije, nakon razočaranja što pokušaj puča kroz upad Trumpovih sljedbenika u Kapitol nije uspio i što mu se nije pridružila američka vojska. Ipak, pravi zamah dobila je ovog mjeseca. 

Ukratko, qanonovci vjeruju da je američka savezna vlada potajno postala korporacija, pod zakonom za koji misle da je donesen 1871., zbog kojeg je svaki predsjednik, svaki zakon i svaki ustavni amandman koji je otada donesen zapravo nelegitiman. Problem je, međutim, što takav zakon zapravo ne postoji, piše američki portal Vox

>>Opoziv je pokazao razmjere užasa koji je Trump izazvao. Svejedno je oslobođen

Prema ovoj teoriji, Trump će biti inauguriran kao 19. američki predsjednik (Biden je podsjetimo, 46. predsjednik SAD-a), prvi legitimni predsjednik nakon Ulyssesa Granta koji je bio glavni general vojske Unije u Građanskom ratu. Kao potpredsjednik će biti inauguriran bivši državni tajnik Mike Pompeo, tvrde qanonovci koji su očito razočarani bivšim Trumpovim potpredsjednikom Mikeom Penceom. Podsjetimo, rulja koja je provalila u Kapitol 6. siječnja skandirala je "objesite Mikea Pencea", a neki su postavili i vješala preko puta Kapitola - sve zato što je Pence odbio prekršiti Ustav i samovoljno blokirati potvrdu Bidenove pobjede, kako je to Trump od njega tražio. 

Zlatni standard i suvereni građani

A 4. ožujka originalni je datum inauguracije američkih predsjednika koji je 20. ustavnim amandmanom iz 1933. prebačen na 20. siječnja. Tu priča postaje još zamršenija jer je tadašnji predsjednik Franklin Roosevelt iste godine ukinuo i takozvani zlatni standard uz koji je američki dolar bio vezan. QAnonovci su i to uklopili u svoju teoriju pa tvrde da je Roosevelt na taj način prepustio kontrolu nad SAD-om tajnovitoj grupi inozemnih financijaša. Zlatni standard, američka Federalna rezerva i način na koji centralne banke generiraju novac su pak predmet teorija zavjera mnogo stariji od QAnona, a kod nas ih je u jednom obliku promovirao i Ivan Pernar dok je bio na čelu Živog zida. 

"Trump će se vratiti 4. ožujka, prema Ustavu. Pročitajte ga. Pročitajte knjigu i obrazujte se"; napisao je tako Wesley McBride, član Qanon-kanala na mobilnoj aplikaciji Telegram, kamo su se qanonovci prebacili nakon gašenja desničarske društvene mreže Parler - koja se nedavno ipak vratila. Osim na Telegramu, qanonovci koji su uglavnom potjerani s Facebooka, Twittera, Instagrama i YouTubea, okupljaju se i na platformama kao što su Rumble i MeWe te na desničarskoj društvenoj mreži Gab, gdje se tolerira i otvoreno neonacistički sadržaj koji, među ostalima, širi i Pernar. 

>>Desničari prelaze na ovu društvenu mrežu zbog cenzure Trumpa. Pernar je odavno tamo

Njihova teorija o Trumpu kao predsjedniku nove verzije američke države koja će zamijeniti staru "korporaciju" također se nadovezuje na jednu stariju teoriju zavjere - one u koju vjeruje međunarodni pokret takozvanih "suverenih građana" koji su uvjereni da su sve suvremene države korporacije koje nemaju suverenitet nad pravim "živim ljudima", već samo nad pravnim entitetima, odnosno "osobama". I ta teorija, kao i ona o centralnim bankama i sam QAnon imaju mnogo dodirnih točaka s antisemitskim uvjerenjem da Židovi tajno vladaju svijetom.

>>Novo lice Trumpove stranke: "Clinton dere kožu djeci, Židovi imaju svemirske lasere"

Ne zna se hoće li se qanonovci okupiti u Washingtonu 4. ožujka

Ipak, nisu svi (bivši) qanonovci uvjereni u novu najavu. 

"Morate prestati vjerovati u te stvari... Vojska neće uhititi nikoga. Nikoga se neće poslati u Guantanamo. Nema tribunala ili vješanja. Morate krenuti dalje", napisao je jedan član kanala na Telegramu.

"Ne mogu dočekati inauguraciju 4. ožujka, prvi pravi predsjednik nakon dugo godina", komentirala je pak druga qanonovka Stephanie Ayres. 

"Sretan predsjednički dan, gospodine predsjedniče! Volimo vas! Ne mogu dočekati 4. ožujka, divan dan za povijesne knjige i obnovu Amerike", komentirala je još jedna korisnica, prenosi list Newsweek.

"(Teorije) zavjere uvijek imaju način kako objasniti što se događa jer to je cijela poanta različitih verzija stvarnosti", primjećuje Amy Iandiorio, istraživačica iz Centra za ekstremizam američke Antidifamacijske lige (ADL), za Vox. 

Još uvijek se ne zna hoće li 4. ožujka doći do masovnog okupljanja i nasilnih prosvjeda fanatičnih Trumpovih pristaša u Washingtonu, što se dogodilo 6. siječnja, a to jse nije desilo na dan inauguracije 20. siječnja, vjerojatno zahvaljujući golemoj vojnoj prisutnosti u glavnom gradu. 

Policija u Washingtonu priopćila je da motri potencijalne prijetnje daljnjim nasiljem, no zasad nema podataka o organiziranju novog skupa, barem ne javno poznatih. Ipak, vrlo je znakovito da su cijene noćenja u Trump International Hotelu u Washingtonu za 4. ožujka skočile na više od 1300 dolara, dok su tjedan nakon toga nekoliko puta niže. 

Nova šefica policije Kapitola Yogananda Pittman ispričala se u svjedočenju pred Kongresom 26. siječnja zbog nedovoljne pripremljenosti i brojnosti policije koja nije uspjela zaštititi zgradu Kongresa od bijesne rulje. 

"Naš odjel konstantno analizira obavještajne podatke i surađuje s lokalnim, državnim i saveznim policijskim službenicima kako bismo se pipremili za bilo koju prijetnju koja bi nam mogla osvanuti, uključujući 4. ožujka", komentirala je policija Kapitola za Newsweek.

U svakom slučaju, qanonovci imaju još tjedan dana da organiziraju novi prosvjed i opet izazovu kaos u Washingtonu, u očekivanju povratka njihova mesije. Sam Trump se, barem zasad, ne oglašava. 

Pročitajte više