Račan i Bandić održali zajedničku konferenciju za novinare

REORGANIZACIJA uprave i antikorupcijski program u jedinicama lokalne samouprave zajednički su projekti SDP-a u Zagrebu i na nacionalnoj razini, kojih će se morati pridržavati svi SDP-ovci u Hrvatskoj, poručili su danas predsjednik SDP-a Ivica Račan i predsjednik zagrebačke organizacije te stranke Milan Bandić sa zajedničke konferencije za novinare održane u Gradskoj kavani.

Istaknuli su da je, unatoč nagađanjima o međusobnim nesuglasicama, "s odnosima SDP-a na nacionalnoj i gradskoj razini sve u redu".

Najavljujući još jednom osnivanje gradskog antikorupcijskog ureda, koji će provoditi strogu kontrolu svih ugovora i transakcija koji će se ubuduće sklapati i provoditi u ime grada, Bandić je rekao kako će u tom uredu sjediti stručnjaci i predstavnici nevladinih udruga.

Račan je dodao da će slične urede SDP osnivati i u drugim lokalnim jedinicama u kojima bude na vlasti.

Najavio je da će stranka, na svojoj konvenciji u lipnju, izaći s konkretnim programom jačanja lokalne samouprave u korist borbe protiv korupcije i daljnje decentralizacije, koja bi u konačnici trebala rezultirati regionalnim okupljanjem.

Račan je odbacio medijska nagađanja da bi, umjesto Bandića, na čelo Zagreba mogao doći Ivo Josipović, ističući da je Josipović "samo jedan od jakih ljudi u jakom SDP-ovu timu za Zagreb.

"Na našoj listi nema lažnjaka i onaj tko je predvodi zasigurno će biti i gradonačelnik", dodao je.

Na pitanje s kim će SDP u Zagrebu koalirati s obzirom da su iz HNS-a u više navrata poručivali da im je Bandić kao gradonačelnik neprihvatljiv, Račan i Bandić odgovorili su kako "žale zbog takvog nerazumnog stava koalicijskog partnera kroz dva mandata". "HNS se pokazao kao naš najpouzdaniji partner i tako će ostati i nakon ovih izbora", rekao je Bandić poručujući HNS-ovcima da pričekaju rezultate izbora, a tek zatim da razmisle hoće li i s kim koalirati.

Račan je dodao da očekuje da će SDP u Zagrebu dobiti dosta glasova da sam sastavi stabilnu gradsku vlast, no i u tom slučaju, kaže, nije isključeno da će koalirati s drugim strankama.

"Očekujemo pobjedu bez koalicije, a moguće je da ćemo raditi koaliciju čak iako ona ne bude potrebna za formiranje vlasti, no o svemu ćemo razmisliti nakon izbora", rekao je Račan.

Pročitajte više