Račan i Čačić na otvorenju dionice autoceste Breznički Hum - Novi Marof

SVEČANOM vožnjom automobila u kojem su bili premijer Ivica Račan i ministar javnih radova, obnove i graditeljstva Radimir Čačić, otvorena je danas za promet novosagrađena dionica Breznički Hum - Novi Marof, dužine 9,5 kilometara, na autocesti Zagreb - Goričan.

Ukupna vrijednost građenja te dionice iznosila je 495 milijuna kuna.

Premijer Račan izrazio je uvjerenje da će se svi radovi na autocesti Zagreb-Goričan ostvariti do planiranog roka - studenoga ove godine, čime će autocestom biti spojeni Zagreb i Varaždin. Izrazio je zadovoljstvo što se strateški projekti cestogradnje ostvaruju kvalitetno, prema planu te utvrđenim rokovima.

Svjesni smo što autocesta znači danas za Hrvatsku, a posebno je važno pokazati da taj najveći razvojni projekt u Hrvatskoj odnosno autoceste koje će spojiti cijelu zemlju, znamo izraditi kvalitetno, brzo i regularno sa svim dozvolama, rekao je Račan.

Predsjednik Vlade je podsjetio je da je zadnje tri godine, za razliku od dotadašnje prakse, svaka dionica autoceste ugovorena nakon provedenog međunarodnog natječaja. To znači dignuti pravnu regularnost na viši nivo ispod kojeg se više neće moći ići u ovoj zemlji, a to je značajka ovih autocesta, rekao je Račan.

Za nekoliko dana bit će otvorene još neke dionice koje smo gradili tri godine i vjerujem da će projekt cestogradnje završiti 2008. zajedno s modernizacijom Hrvatskih željeznica i plinofikacijom Hrvatske. "To je ta europska Hrvatska, koja je uložila velika sredstva građana, i zato su ove autoceste, ceste hrvatskih ljudi i nikoga pojedinačno", ustvrdio je Račan.

Ministar Čačić je ustvrdio da je građenje autocesta najveći projekt hrvatske države oko kojeg postoji konsenzus u cijeloj zemlji. Riječ je o tehnički teškom i skupom projektu, a ova je Vlada pokazala da to može, rekao je Čačić. Kilometar autoceste okvirno košta između 6 i 8 milijuna eura, ali postoje i puno skuplje dionice, rekao je. Podsjetio je da dionica od Novog Marofa do Varaždina, duga gotovo 14 kilometara, spada u jednu od tih najskupljih dionica zbog nekvalitetnog tla i teškoća u proboju tunela.

Predsjednik Uprave Hrvatskih autocesta (HAC) Stanko Kovač naglašava da je današnje puštanje u promet dionice prvo u nizu puštanja u promet 107 kilometara autocesta koje gradi HAC. Do kraja godine, kazao je Kovač, taj će se broj popeti na ukupno 120 kilometara autocesta, a za iduću godinu najavljuje puštanje u promet novih 190 kilometara autocesta.

Dionica Breznički Hum-Novi Marof završena je tri mjeseca prije roka i u pravi trenutak, uoči početka glavne turističke sezone, rekao je Kovač.

Pročitajte više