Račan: Nakon modernizacije HŽ-a počinjemo s gradnjom brzih pruga

PREMIJER Ivica Račan najavio je danas da će se paralelno s modernizacijom Hrvatskih željeznica u idućim godinama raditi i na izradi razvojnog projekta izgradnje brzih pruga, kako bi se po završetku modernizacije HŽ-a moglo početi s izgradnjom tih pruga i uhvatiti priključak na brze pruge Europe.

Račan je to najavio na potpisivanju ugovora između Hrvatskih željeznica, Holdinga Đure Đakovića i Tvornice željezničkih vagona Gredelj, kazavši da o pravcima izgradnje brzih pruga riječ prvo trebaju dati stručnjaci, a po njegovom bi mišljenju prioritet trebala imati "ravničarska pruga".

U HŽ-u u tom kontekstu spominju moguću izradu projekata za brzu (ravničarsku) prugu prema Rijeci te prema Sisku.

Hrvatske željeznice (HŽ) i Holding Đuro Đaković potpisali su danas dva ugovora, ukupno vrijedna 36 milijuna eura, o popravku 100 teretnih i isporuci 320 novih teretnih vagona. Ujedno je HŽ-u danas predan prvi moderan klimatiziran putnički At vagon prvog razreda, koji je prvi iz posla rekonstrukcija 48 putničkih vagona, ukupno vrijednog 327,7 milijuna kuna.

Premijer Račan je kazao da su ovi poslovi dokaz o uspješno otpočetoj modernizaciji HŽ-a, bez koje nema gospodarskog razvoja i uključenja Hrvatske u Europu. S modernizacijom HŽ-a smo pravovremeno započeli, i kada uđemo u EU, imat ćemo moderniziranu željeznicu konkurentnu drugima, ustvrdio je Račan.

Cestogradnja, modernizacija HŽ-a, plinofikacija i internetizacija su četiri krupna infrastrukturna projekta koja znače život za Hrvatsku, kazao je premijer Račan.

Pročitajte više