Račan "ne bi dramatizirao" zbog proširenja optužnice protiv Čermaka i Markača

PREDSJEDNIK najveće oporbene stranke SDPa Ivica Račan izrazio je danas žaljenje zbog prijedloga Tužiteljstva Haaškog suda da se proširi optužnica protiv hrvatskih generala Ivana Čermaka i Mladena Markača, no on smatra da taj prijedlog treba promatrati u kontekstu reduciranja pojma zapovjedne odgovornosti.

"Žao mi je zbog tog poteza, ali ne zagovaram dramatiziranje. Obrana optuženika treba se dobro postaviti. Ono što je istina utvrđuje sud, a ne Tužiteljstvo", izjavio je Račan odgovarajući danas na novinarska pitanja nakon sastanka čelnika SDP-a na Sljemenu.

"Ovo širenje optužnice vjerojatno je u cilju prikupljanja što više argumenata protiv optuženih i treba ga promatrati u kontekstu reduciranja pojma zapovjedne odgovornosti. Kad bi zapovjedna odgovornost bila ekstezivno tumačena, bio bih jako zabrinut ovim proširenjem, ali budući da je zapovjedna odgovornost reducirana, nisam zabrinut", rekao je Račan.

Na pitanje hoće li se proširenje optužnice odraziti na pristup Hrvatske EU, odnosno na odluku o datumu početka pregovora, rekao je da "ne bi odmah zaključivao da će to Hrvatskoj stvoriti dodatne poteškoće".

"Mislim da je poboljšanje ili pogoršanje odnosa ipak više na našoj nego na strani Carle del Ponte. Bez obzira na namjeru glavne tužiteljice, ostaje pitanje dobre organizacije Hrvatske i obrane optuženih generala, u cilju utvrđivanja istine. Prikrivanje istine, kako se pokazalo, Hrvatskoj nije pomoglo", rekao je Račan.

Pročitajte više