Račan: Očekujem da će se odnosi između Hrvatske i BiH normalno razvijati

PREDSJEDNIK SDP-a i hrvatski premijer Ivica Račan izjavio je danas kao očekuje da će se odnosi Hrvatske i BiH razvijati normalno i da ne treba dramatizirati sadašnje prepreke u vezi s cestovnim koridorom V.c.

"Naša ponuda je iskrena jer nismo tajili da smo zainteresirani za taj razvojni projekt, kao ni to da je koristan za nas", izjavio je Račan prije današnje sjednice Predsjedništva SDP-a.

Naš je interes vrlo logičan, a jedini uvjet za ulaganje u projekt je javni natječaj. Mi time nismo uvjetovali tko je najbolji na natječaju. To će najbolje ocijeniti tijela BiH. To nije naša stvar, rekao je Račan.

Očito smo time, dodao je, dirnuli u jedan dogovoreni posao. Odatle samo mogu stići nerazumne ljutnje na moj osobni i na račun hrvatske Vlade. Samo tako mogu razumjeti prigovore pa čak i uvrede koje idu na naš račun. Mislim da su neki, misleći da je posao gotov, pomalo ljuti jer im ga mi kvarimo. Naša namjera nije da kvarimo ničiji posao u BiH, ali je, bona fide pomoći susjednoj zemlji da se jedan razvojni projekt dobro ostvari.

Pošto je izgradnja autoceste po koridoru V.c stvar i BiH i Hrvatske i Mađarske bilo bi logično kada bi u toj izgradnji sudjelovale te susjedne zemlje, a ne zemlje na raznim kontinentima. No, to je već stvar ukusa, zaključio je Račan.

Hrvatska Vlada je prošlog tjedna utvrdila tekst pisma namjere o modelu sudjelovanja Hrvatske u izgradnji autoceste kroz BiH na koridoru V.c od Budimpešte, preko Hrvatske i BiH do Ploča. Izražena je namjera da je Hrvatska spremna financirati troškove pripreme dokumentacije za raspisivanje međunarodnog javnog natječaja koji se procjenjuju na 7 do 9 milijuna dolara, neovisno o tome tko bi na međunarodnom natječaju dobio posao.

Prema pisanju pojedinih medija u BiH, kao potencijalni graditelji s kojima su vlasti BiH navodno već dogovorile posao spominje se tvrtka Bosmal, koja je uz bosansko navodno i malezijsko vlasništvo.

Pročitajte više