Račan: Odluka da se nekome zabrani ulazak u EU nije zbog onoga što je radila Vlada

PREDSJEDNIK SDP-a i bivši premijer Ivica Račan rekao je danas da ne zna zašto je Ministarsko vijeće EU zabranilo ulazak u EU nekim hrvatskim državljanima ,među kojima i bivšem tajniku Ureda predsjednika Željku Bagiću, no drži da razlog toj odluci sigurno nije moglo biti djelovanje koje je bilo usklađeno s vladinim.

"Ono što su neki radili su koordinaciji s Vladom sigurno nije mogao biti razlog za zabranu ulaska u EU", rekao je Račan komentirajući izjavu Željka Bagića, kojemu je zbog navodnog pomaganja u bijegu Anti Gotovini, zabranjen ulazak u zemlje EU.

Bagić je nedavno priopćio da je sve radnje koje je poduzimao u vezi sa slučajem generala Gotovine, kao i svih drugih predmeta koji su se odnosili na pomoć u radu Haaškog suda, radio u potpunoj koordinaciji s Vladinim uredom za suradnju s Haaškim tribunalom, te da ni jednu radnju nije poduzimao bez njezina znanja.

Račan je na današnjoj konferenciji za novinare u SDP-u rekao kako ne zna koji su argumenti na temelju kojih je Ministarsko vijeće EU donijelo odluku o zabrani, kojoj, uz Bagića, podliježu i Ljubo Ćesić, Željko Dilber, Ante Maksan i Hrvoje Petrač, također zbog optužbi da su Gotovini pomagali u bijegu.

"Tvrdili smo da Vlada ne zna gdje je Gotovina, da s njim nema kontakte, a jesu li ovi ljudi imali kontakte i koliko je to utjecalo na odluku o zabrani ja ne mogu tvrditi. No, siguran sam da odluka nije donesena zbog onoga što je radila Vlada", kazao je predsjednik SDP-a.

Nakon konferencije za novinare, Račan je udovoljio novinarskoj zamolbi i komentirao odustajanje sabroskog zastupnika s liste SDP-a i odnedavna člana stranke Nevena Mimice od dužnosti glavnog direktora Hrvatske udruge poslodavaca (HUP), navodono, zbog, pritisaka iz HDZ-a.

Račan smatra da Mimicu nisu željeli za glavnog čovjeka HUP-a neki članovi te udruge, kako bi se, kaže, dodvorili HDZ-ovoj Vladi, razmišljajući o tome kako će to Vlada primiti.

"Mislim da je to dramatični povratak natrag jer je moja vlada surađivala s HUP-om bez problema kada mu je na čelu bio Ivica Mudrinić, poznati HDZ-ovac, i to nam nije smetalo", rekao je Račan.

Dodao je da je njegova vlada mogla Mudrinića smijeniti i kao prvog čovjeka HT-a, ali da joj to nije smetalo, kao ni HDZ-ovac Nadan Vidošević na čelu HGK ili Anton Kovačev na čelu HBOR-a.

"To je loša poruka Sanaderove Vlade i vlasti koja samo parolaški naglašava toleranciju i tvrdi da je Vlada svih građana Hrvatske", kazao je Račan.

Pročitajte više