Račan: Predizborno vrijeme nije najbolje za razgovor o povratu crkvene imovine

PREDSJEDNIK Vlade Ivica Račan izjavio je danas da predizborno vrijeme ne smatra najboljim da se razgovara o povratu crkvene imovine i da nema potrebe taj posao, na kojem se već dugo radi, zaoštravati deset dana uoči izbora.

Račan je to izjavio za današnjeg obilaska izložbenih prostora "Interlibera" na Zagrebačkom velesajmu zamoljen da komentira današnji medijski napis da Katolička crkva traži hitan povrat 40 objekata vrijednih 100 milijuna eura.

Naveo je da se o povratu crkvene imovine već razgovaralo, da su razgovori u tijeku, ali i da će ih još biti.

Želimo vratiti imovinu u mjeri u kojoj je to moguće, ali ne smijemo zaboraviti da je ta imovina već u različitoj, korisnoj i humanoj funkciji, rekao je i dodao da povrat nije moguće izvesti preko noći i dobre djelatnosti koje se obavljaju u tim prostorima baciti na ulicu.

Podsjetio je da država ima dogovor s Crkvom da se ona obešteti u slučajevima gdje nije moguća naturalna restitucija i da se o tome razgovara. Blizu smo dogovora oko obeštećenja Crkve u slučaju Croatia osiguranja, ali i u još nekim drugim, rekao je.

Naveo je da kod pitanja povrata crkvene imovine postoji "gomila otvorenih problema", te da povrat zahtijeva velika sredstva.

Na pitanje o tome koliki bi mogao biti iznos tih sredstava, odgovorio je da se "ne usuđuje u ovom trenutku reći tu sumu".

Zbrojite samo u Zagrebu nekoliko bolnica i škola i recite koliki je trošak da se one smjeste negdje drugdje. Kad se govori o troškovima, tu nije samo riječ o povratu imovine Crkvi, već i o povratu imovine građanima i te stvari ne treba dijeliti, rekao je premijer Ivica Račan.

Pročitajte više