Račan: Problem ˝Croatia busa˝ ne može riješiti policija nego pravna država

PREMIJER Ivica Račan izjavio je danas da deblokadu ´Croatia busa´ ne može osigurati policija, nego institucije pravne države.

´Ne može predsjednik Vlade narediti policiji da odblokira tvrtku, to može samo pravna država´, izjavio je Račan tijekom razgovora sa sindikatom koji podržava upravu ´Croatia busa´.

Premijer je pozvao Sindikat profesionalnih vozača i automehaničara da se dogovori s konkurentskim sindikatima oko deblokade tvrtke i strpi se dok pravna država odradi posao u idućih nekoliko dana.

Istu poruku uputio je i članovima Novog Sindikata i Sindikata pomorstva i veza, koji su prije više od mjesec dana zapriječili ulaz u tvrtku tražeći da se sankcioniraju navodne malverzacije bivšeg direktora Leona Sulića.

Predstavnici Sindikata profesionalnih vozača i automehaničara ustraju, međutim, na hitnoj deblokadi, jer tvrtka svakodnevno trpi ogromne gubitke.

´Ako institucije ne profunkcioniraju odmah, imat ćete još 350 radnika na burzi rada´, odgovorila je premijeru sindikalna povjerenica Marica Japundžić.

Račan je naglasio da Vlada ne podržava blokadu tvrtke, ali ne optužuje one koji su je organizirali. ´To je potez očajnih ljudi koji je omogućio da problem ´Croatia busa´ ne bude zaboravljen´, rekao je Račan.

Glavni državni odvjetnik Mladen Bajić, koji je uz ministricu pravosuđa Ingrid Antičević Marinović također prisustvovao sastanku, ustvrdio je da je u ´Croatia busu´ utvrđen niz zlouporaba i nezakonitosti u poslovanju.

Pozvao je sindikate da Državnom odvjetništvu pomognu u prikupljanju podataka važnih za nastavak istrage.

Predstojnik Vladina Ureda za socijalno partnerstvo Vitomir Begović najavio je kako će već danas pokušati organizirati ´pomirbeni sastanak suprotstavljenih sindikata´.

Pročitajte više